Θεατρική παράσταση στο Μαξίμου

Θεατρική παράσταση στο Μαξίμου

Του Γιάννη Σιδέρη

Οι ένοικοι του Μαξίμου παίρνουν σοβαρότερα των άλλων κομμάτων τις αναρτήσεις χρηστών των social media. Μπορούσαν χθες να δουν ιδίοις όμμασι τη θυμηδία που σκόρπισε στους χρήστες η ξαφνική διακοπή της περιοδείας του Πρωθυπουργού στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ… στην «τούρλα» της Κυριακής.

Ακόμη και δικαιολογημένη να ήταν η ξαφνική σύγκλιση του Οργάνου, η κυβέρνηση δεν έπεισε για την αναγκαιότητά της. Το γεγονός δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για την ίδια (μικρό το κακό και αδιάφορο) αλλά για τη χώρα, και αφορά την εμπιστοσύνη που μπορεί να ελκύει μια κυβέρνηση σε μία δύσκολη συγκυρία.

Σαφώς η συγκυρία είναι δύσκολη, και ενδέχεται με την επιθετικότητα της Τουρκίας να αποβεί δυσκολότερη. Ακόμη και ο Σημίτης (υπεράνω κριτικής ως φορέας εθνικιστικών απόψεων) προειδοποίησε για το ενδεχόμενο νέων Ιμίων. Ωστόσο αυτά τα γνωρίζαμε ήδη και πολύ περισσότερο το γνώριζε η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επωάζεται εδώ και καιρό και η κυβέρνηση παραδομένη στην προεκλογική της εκστρατεία, αγρόν ηγόραζε (ίσως και η αντιπολίτευση. Τα κόμματα δεν θορυβήθηκαν αρκούντως από την παραίτηση που υπέβαλε ο αντιστράτηγος Νίκος Ζαχαριάδης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία. (Ο κ. Ζαχαριάδης είχε εκφράσει την εκτίμηση πως η ελληνική αποστολή στη γείτονα σχετικά με τον επόμενο γύρο, θα έπρεπε να αναβληθεί ως τις εκλογές της 7 Ιουλίου).

Η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο είναι ούτως ή άλλως κρίσιμη. Ως τώρα όμως αντί σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ και του Υπουργικού Συμβουλίου, είχαμε τα συνήθη τετριμμένα, όπως το «αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας» (μέρα παρά μέρα εκπέμπει και ένα αυστηρό μήνυμα), την πάγια επίκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, και άλλα συναφή.

Το ΚΥΣΕΑ θα μπορούσε ας πούμε να είχε συγκληθεί την Παρασκευή ή την Πέμπτη, αντί ο κ. Τσίπρας να τρέχει στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας - κάτι που μπορούσε να γίνει αύριο ή μεθαύριο), και πριν αναχωρήσει για περιοδεία στα Δωδεκάνησα, την οποία διέκοψε «εκτάκτως».

Θα μπορούσε επίσης να γίνει σήμερα το πρωί, αφού συγκληθεί και το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να τεθεί η πυξίδα μιας οδικής διαδρομής. Τίποτε δεν έγινε επί τόσες ημέρες, είτε γιατί η κυβερνητική ηγεσία είναι πελαγωμένη, αφού τα εθνικά θέματα της είναι terra incognita, είτε γιατί είναι παραζαλισμένη από το καταστροφικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού επίσης δεν συνάγεται η αδήριτη αναγκαιότητα του εκτάκτου. Γνωστοποίησε ότι κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και συζήτησαν την από κοινού συνδιαμόρφωση των βημάτων που θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα στην σύνοδο Κορυφής, όπου θα υπάρξουν και συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες. Γνωστά όλα. Δεν χρειαζόταν ΚΥΣΕΑ γι αυτό!

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο ΥΠΕΞ. Επίσης και γι αυτά, που εντάσσονται στο σύνηθες πλαίσιο της κυβερνητικής δραστηριότητας, δεν χρειαζόταν καμία έκτακτη σύγκλιση ΚΥΣΕΑ. Χρειαζόταν όμως η κυβέρνηση μια δραματοποίηση της συγκυρίας!

Φυσικά η στήλη δεν ασπάζεται θεωρίες ότι θα αξιοποιήσει ένα θερμό επεισόδιο για παράταση της ημερομηνίας των εκλογών. Αν υπάρξει ένα τέτοιο επεισόδιο θα είναι ανεξάρτητο της ελληνικής θελήσεως και θα οφείλεται αποκλειστικά στον Ερντογάν. Είναι όμως διαπιστωμένο ότι σε περιόδους κρίσης ο λαός συσπειρώνεται στην υπάρχουσα κυβέρνησή του! Ως προς αυτό, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη δραματοποιημένη σκηνοθεσία από ένα έκτακτο Κυριακάτικο ΚΥΣΕΑ.

Αντιθέτως εκείνο που λείπει από τη χώρα είναι η συζήτηση. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε να έχει υπόγεια συνεννόηση μαζί τους, ώστε να προβάλλουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματά τους. Όμως αυτό θα προϋπέθετε ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα το χρησιμοποιούσε ως προσωπικό προεκλογικό «ατού» και μια τέτοια συνεννόηση θα έμενε έξω από την εκλογική διαμάχη – κάτι που δεν είναι ίδιον του Πρωθυπουργού.

Τώρα εδέησε η κυβέρνηση να ενημερώσει τα κόμματα μέσω του κ. Κατρούγκαλου, αφού όμως αυτός επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ενώ θα συγκαλέσει και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Αντίδραση καθυστερημένη, αναποτελεσματική και αχρείαστη.