Θεατρική παράσταση από τον Πάνο

Θεατρική παράσταση από τον Πάνο

Του Γιάννη Σιδέρη

Η συμφωνία ανάμεσα σε Αλέξη και Πάνο είναι παλιά, δεδομένη και αμετάλλακτη: Έχουν δεσμευτεί ότι θα το τραβήξουν όσο πάει, ει δυνατόν ως τον Σεπτέμβρη του '19. Και σίγουρα το Σκοπιανό δεν είναι εκείνο που θα θρυμματίσει την αρμονική συμβίωση των δύο φαινομενικά παράταιρων - αλλά κατά βάθος τόσο όμοιων εταίρων.

Χτες ο Πάνος βγήκε στον Αντ1 και εκφώνησε τα «ηρωικά και πένθιμα», υψώνοντας πάλι φωνή με εθνικολυρικές προειδοποιήσεις για το Σκοπιανό, λέγοντας ότι θα κάνει «τα πάντα» για να μην περάσει η συμφωνία. Και ποια είναι αυτά τα πάντα; Απλώς θα... αποσύρει τους βουλευτές του, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας, είπε ότι ίδιος και οι υπουργοί του θα παραιτηθούν!

Διάτρητη η προειδοποίηση, καθώς και οι δυο κινήσεις δεν αίρουν την δυνατότητα της κυβέρνησης να περάσει την επαίσχυντη συμφωνία. Η παραίτηση από τους κυβερνητικούς θώκους θα είναι μια θεατρική κίνηση άνευ αντικρίσματος (δεν ρίχνει την κυβέρνηση όπως κάποια sites βιάστηκαν να διατυμπανίσουν με έμφαση). Θα φανούν στο ακροατήριό τους ως συνεπείς στις διακηρύξεις τους, ενώ στη πράξη θα ενδυθούν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, νίβοντας χείρας, καθώς δεν θα αλλάξουν οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί και η κυβέρνηση δεν θα χάσει τη δεδηλωμένη.

Όσον αφορά την ετέρα προειδοποίηση, ότι θα αποσύρει τους βουλευτές του, πάλι είναι προειδοποίηση άνευ αντικειμένου. Η ψήφιση της συμφωνίας δεν χρειάζεται διευρυμένη παρουσία όπως είπε. Με την απόσυρση των βουλευτών μπορεί να περάσει και με λιγότερες από 151 ψήφους. Αλλωστε ακόμη και 151 να χρειάζονταν, δεν φαίνεται να διακυβεύεται η κύρωσή της. Ακόμη και ο Μπόλαρης να μην ψηφίσει (παρά το δέλεαρ της υπουργοποίησης, ως προσωπική - και αυθαίρετη - γνώμη δεν τον θεωρούμε δεδομένο), μάλλον θα βρεθούν οριακά οι πρόθυμοι κοσμοπολίτες βουλευτές, που αναγνωρίζουν στον κατασκευασμένο σκοπιανό εθνικισμό το… δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Ειδικά αν «αντιδράσουν» οι ΑΝΕΛ Θα παρουσιαστούν ως νεωτερικοί αμύντορες στον εθνικολαϊκισμο.

Οι δηλώσεις Καμμένου εξυπηρετούν δύο στοχεύσεις:

Ένιωσε ότι τον υπερκέρασε η δήλωση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για έναρξη διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια από μηδενική βάση. Αποσταθεροποιήθηκε στο προνομιακό του πεδίο έναντι του ακροατηρίου του, και έπρεπε να (ξανα)δηλώσει παρών, ως άοκνος προστάτης των συμφερόντων του μακεδονικού ελληνισμού. Αφετέρου έτεινε χείρα βοηθείας προς την κυβέρνηση στο μπρα ντε φερ με τους δανειστές, εκβιάζοντας τρόπον τινά την συναίνεσή τους για τις συντάξεις.

Ο μεγάλος αγώνας της κυβέρνησης είναι να μην περάσει η περικοπή των συντάξεων - που η ίδια έχει υπογράψει. Η περικοπή των συντάξεων έχει γίνει κεντρικό στοιχείο της πολιτικής ατζέντας (ενώ η περικοπή είναι η προσωπική διαφορά σε σχέση με τις νέες, αλλά για τις τελευταίες ουδείς συζητάει ή κατηγορεί την κυβέρνηση!). Ως εκ τούτου οι «απειλές» Κομμένου λειτουργούν ως «αλάρμ» προς τους δανειστές, ότι η κυβέρνηση ήδη ταλανίζεται (δήθεν ταλανίζεται), από τις αντιρρήσεις του κυβερνητικού εταίρου για το Σκοπιανό, ας δείξουν κατανόηση να μην της προσθέτουν περεταίρω πίεση με το θέμα των συντάξεων.

Δεν είναι κακή τακτική! Στο μπλοκ των δανειστών εκπροσωπούνται οι ΗΠΑ και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ. Η καταιγιστική – σε σημείου προσβολής για τον λαό των Σκοπίων – επιτόπια παρέλαση ευρωπαίων και αμερικανών αξιωματούχων, προκειμένου να τους πείσουν να υπογράψουν την συμφωνία, καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον τους για την υπογραφή της. Αν και οι δυτικοί… δεν είναι Έλληνες του «έλα μωρέ» (έχουν προσήλωση στους θεσμικούς κανόνες), μπρος στο να διακινδυνεύσουν την σταθερότητα και την συνέχιση της υπάκουης κυβέρνησή τους, και παρόλα τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (εις πείσμα Γαβρόγλου το έμαθε το πανελλήνιο στα λατινικά: Pacta sunt servanda), ενδέχεται να συναινέσουν στη μη περικοπή των συντάξεων. Εάν συμβεί η κυβέρνηση παίρνει αναστολή «εκτέλεσης» που μπορεί να φτάσει ως τον Σεπτέμβριο του 19!

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο παρακλήσεων, στέλνοντας τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, για να επιδοθούν σε lobbing στο περιθώριο επίσημων μαζώξεων. Εάν δεν εισακουστούν, εάν η περικοπή συντάξεων ισχύσει, είναι η μόνη περίπτωση να οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιαστεί ξανά ως ο ηγέτης που αντιστέκεται στις επαχθείς πιέσεις των δανειστών και θα βρεθεί κόσμος που θα του πιστώσει την «αντίσταση».