Θα καλύψει ο Τσίπρας το τελευταίο «γραμμάτιο» Καμμένου;

Θα καλύψει ο Τσίπρας το τελευταίο «γραμμάτιο» Καμμένου;

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τελικά τα πιο περίεργα παιχνίδια τα κάνει η ίδια η ζωή. Ας δούμε στην σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Από το πουθενά και με μοναδική συγκολλητική ουσία την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015 συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κυβερνήσουν από κοινού.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών μοιάζει έτοιμο να τους χωρίσει, παρότι η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι αμελητέα ποσότητα για κανέναν από τους δύο.

Η ζωή όμως δε φαίνεται να έχει πει την τελευταία της λέξη, αναφορικά με τους δύο κυβερνήτες. 24 ώρες μετά το κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα - Καμμένου στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος έχει προγραμματισμένο ραντεβού στο ελληνικό κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά των F16, ώστε εκείνη να εγκριθεί.

Μία τροπολογία, την οποία πολλοί είναι αυτοί που την χαρακτηρίζουν τουλάχιστον “περίεργη” , με την ΝΔ να την αποκαλεί ευθέως σκάνδαλο και τον υπουργό Άμυνας να μην κρύβει την απόλυτη προσήλωσή του στην κατεύθυνση της ψήφισης της.

Προσέξτε όμως τώρα το περίεργο της συγκυρίας: Στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος βγει από το τετ α τετ της Κυριακής με τον πρωθυπουργό και ανακοινώσει ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση τότε μοιραία την επόμενη μέρα, στην καλύτερη των περιπτώσεων για εκείνον, θα είναι ένας υπουργός υπό παραίτηση. Ένας υπουργός δηλαδή, ο οποίος μέσα στην Δευτέρα θα πρέπει να εγκαταλείψει το υπουργείο του.

Με άλλα λόγια η πολιτική του ισχύς θα είναι εξαιρετικά μειωμένη, αποδυναμώνοντας παράλληλα και την θέση του στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά. Υπάρχει βεβαίως στο παραπάνω σκεπτικό η εξής ντρίπλα που μπορεί να κάνει ο κ.Καμμένος: Να βγει από το Μέγαρο Μαξίμου και να ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί μόλις η συμφωνία των Πρεσπών εισαχθεί προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αυτό θα του δώσει περίπου μία εβδομάδα καιρό και άρα στην συνεδρίαση της Δευτέρας για την τροπολογία θα είναι παρών απλώς ως ένας υπουργός... υπό προθεσμία ολίγων 24ωρων, στοιχείο που ασφαλώς δε θα του αρέσει ιδιαίτερα αλλά θα έχει το επιχείρημα ότι η “χώρα θα πρέπει να διοικηθεί, οπότε θα μπορεί να πάει τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο και να μιλήσει υπέρ της τροπολογίας.

Αν στην παραπάνω εξίσωση προσθέσουμε την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , η οποία προσέρχεται στη Βουλή τη Δευτέρα έτοιμη να καταγγείλει “ονόματα και διευθύνσεις” και να μιλήσει για “σκάνδαλο”, τότε η όλη κατάσταση αναπόφευκτα οδηγεί τον κ. Καμμένο σε μία άβολη πολιτικά θέση.

Δεδομένης μάλιστα της επιμονής του υπουργού Άμυνας να υπερασπιστεί την συγκεκριμένη τροπολογία όπως φάνηκε ήδη τις προηγούμενες μέρες , στοιχείο που κάνει ήδη πολλούς να διερωτώνται για τα κίνητρά του, τότε η ατμόσφαιρα στη Βουλή το πρωί της Δευτέρας μυρίζει μπαρούτι. Κρίσιμη λεπτομέρεια :

O Νίκος Φίλης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σε σχέση με την τροπολογία, υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναφέρει τον αμαρτωλό θεσμό των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το τί τελικά θα πράξουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα έχει λοιπόν πραγματικά τεράστιο πολιτικό ενδιαφέρον το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας θα στηρίξει την τελευταία, όπως όλα δείχνουν, πολιτική κίνηση του Πάνου Καμμένου, αυτή την τροπολογία, δίνοντας το πράσινο φως αφενός στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν “ναι” στη Βουλή, αφετέρου παρέχοντας στον ίδιο τον κ. Καμμένο το περιθώριο ελιγμών αναφορικά με την συμμετοχή του στο κυβερνητικό σχήμα και άρα να τον καταστήσει πολιτικά δυνατό ώστε να υπερασπιστεί την τροπολογία, η οποία έχει ήδη σηκώσει πολύ σκόνη.

Ως προαναγγελία σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης πάντως θα πρέπει να ερμηνευθεί η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τοποθέτησή του στο συνέδριο της Δράσης: “Θέλω να δω αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συνταχθούν με αυτήν την επιλογή, να ψηφίσουν ονομαστικά μια τροπολογία η οποία στην ουσία επαναφέρει τα αμαρτωλά αντισταθμιστικά από το παράθυρο” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, δείχνοντας πως το πρωί της Δευτέρας θα έχει... πολιτικό ζουμί...