Θα αφήσουν πίσω τους κοινωνικά αποκαΐδια  

Θα αφήσουν πίσω τους κοινωνικά αποκαΐδια  

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι σοβαρό ίδρυμα και τα στοιχεία του είναι έχουν εγκυρότητα. Η ανακοίνωσή του ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5% και όχι στο 21% που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι άκρως ανησυχητική και καταδεικνύει την αποδιάρθρωση που έχει επέλθει στην αγορά εργασίας, επί αριστερής φιλεργατικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικός της αποδιάρθρωσης είναι και ο δείκτης «ευέλικτης», όπως καλλωπισμένα ονομάζεται, και της μερικής εργασίας. Ενώ το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, το 2017 αντιστοιχούν στο 54,9%.

Σαφώς η αύξηση της ανεργίας έγινε επί προηγούμενων κυβερνήσεων και ήταν το αποτέλεσμα της βίαιης προσαρμογής της οικονομίας στις μνημονιακές δεσμεύσεις. Από τότε ωστόσο, και ενώ κάτι είχε αρχίσει να αχνοφέγγει πριν αναλάβουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνεχίσαμε να παραμένουμε στον ίδιο βάλτο οικονομικής καθίζησης, παραγωγικής αδράνειας και κοινωνικής καθήλωσης.

Παρομοίως δραματική είναι και η κατάσταση στην Υγεία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάλεσε τον κ. Πολάκη να καταθέσει στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή τα στοιχεία που προφορικώς κατήγγειλε περί «μαύρης τρύπας» 230.000€ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και τα οποία έγιναν παντιέρα σε τρία κυβερνητικά πρωτοσέλιδα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές, ο καταγγέλλων ποίησε την νήσσαν.

Τη ίδια στιγμή από τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ καταγγελλόταν η κυβέρνηση ότι είναι αυτή που έκοψε από το 2015 μέχρι σήμερα ,έκοψε 1,6 δις ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ και  αφαίμαξε, από τους συνταξιούχους 2,5 δις ευρώ με  αύξηση των εισφορών υγείας.

Η κυβέρνηση μείωσε την  κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ το 2014, σε μόλις  100 εκ. ευρώ το 2018 και κυνικά παραδέχθηκε, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού , ότι η περικοπή  θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων. Παράλληλα πετσόκοψε την συνολική κρατική επιχορήγηση Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ κατά 632 εκατ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός που δεν θα έκοβε ούτε σεντ από τις συντάξεις, παρέλαβε τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στα 980 εκατ. ευρώ ετησίως το 2014 και τις ανέβασε σε 1,770 δισ. ευρώ ετησίως (+80%) από τον Ιούνιο του 2015.
 
Όσο για την ιδιωτική δαπάνη στον τομέα των φαρμάκων, αυτή σκαρφάλωσε στο 1,844 δισ. ευρώ το 2016 ενώ το 2017 ξεπέρασε τα 1,9 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων, που χορηγούν οι μεγάλες εταιρείες, «απηνής» διώκτης των οποίων παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός, από 1,484 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν στο 1,769 δισ. ευρώ.

Οι ανατιμολογήσεις φαρμάκων που «δεν πρόλαβε» το 2015, αύξησαν τη δαπάνη στα νοσοκομειακά φάρμακα 80 εκατ. ευρώ την στιγμή που υπήρξε μείωση των αγορών κατά 2,1 εκατ. τεμάχια.

Αυτά είναι μόνο για σημερινή σταχυολόγηση της καταστροφικής πολιτικής τους που μεταβάλει τη χώρα από πτωχευμένη με ελπίδες σε χώρα ανέχειας και εξακολουθητικής εξαθλίωσης.

Γ.Σ.