Θ. Σκυλακάκης: Τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν συνειδητή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Θ. Σκυλακάκης: Τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν συνειδητή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δριμύ κατηγορώ κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα υπερπλεονάσματα απηύθυνε μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άσκησε περιοριστική πολιτική πέραν αυτής που είχε συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα. Μάλιστα, η… υπέρβαση για το διάστημα 2016 με 2018 άγγιξε σύμφωνα με τον ίδιο τα 11,4 δις ευρώ! Αποτέλεσμα αυτού ήταν να χαθούν οι στόχοι της ανάπτυξης για το 2017, 2018 και 2019.

«Εμείς αυτό που κάνουμε είναι ότι τελειώνουμε τα υπερπλεονάσματα», ξεκαθάρισε και προσέθεσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση έβαζε μεγαλύτερους στόχους από αυτούς που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές». Συμπερασματικά, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι ένα μέρος από τα υπερβολικά πλεονάσματα ήταν συνειδητή πολιτική. «Μιλάμε για ένα φορολογικό βάρος υπερβολικό, πέραν των 30 δις ευρώ. «Είχαμε τόσο μεγάλο φορολογικό βάρος που ήταν αδύνατο η οικονομία να σηκωθεί όρθια. Αυτά είναι που αλλάζουν και θα ξεκινήσουν ένα ενάρετο κύκλο της οικονομίας», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας συρρικνώθηκε και πως εάν αυτό συνεχιστεί θα αποτελέσει τη καταστροφή της Ελληνική οικονομίας. «Γιατί μια οικονομία που επενδύει λιγότερο από τις αποσβέσεις δεν έχει κανένα μέλλον. Δεν μπορεί να έχει παραγωγικότητα των μισθών, ούτε ανταγωνιστικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, που θέλει να επιτύχει ο προυπολογισμός για το 2020 είναι να επέλθει μια ισχυρή επενδυτική ανάκαμψη. «Είναι υπερβολικός ο στόχος 13%», αναρωτήθηκε υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε 9% στο πρώτο εξάμηνο αλλά αυτή κινήθηκε γύρω στο μηδέν! «Με την σημερινή πολιτική είναι υποτίμηση το 13,4%», δήλωσε και αναφέρθηκε στη μείωση του φόρου επιχειρήσεων, στοιχείο που χαρακτήρισε απαραίτητο για τις επενδύσεις.

«Η προσπάθεια μπορεί να φαίνεται ότι είναι φιλόδοξη αλλά είναι ρεαλιστική. Το κλειδί είναι ξεκινήσει η οικονομική δραστηριότητα. Η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία είναι η μαύρη εργασία, οι μισθοί των 300 ευρώ, αυτή την κοινωνική αδικία πρέπει να άρουμε», τόνισε κλείνοντας.