Θ. Σκυλακάκης: Ενισχύσεις δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική ασφάλιση

Θ. Σκυλακάκης: Ενισχύσεις δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και Κοινωνική ασφάλιση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ενισχύσεις δαπανών σε κρίσιμους τομείς, όπως της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της Άμυνας προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οι αυξήσεις θα «χρηματοδοτηθούν» από ένα ειδικό αποθεματικό, την ώρα που πάντως αναμένεται να μειωθούν -όπως έχει προαναγγελθεί- οι οροφές των ελαστικών δαπανών των Υπουργείων. Με άλλα λόγια, θα μειωθεί η υποεκτέλεσης του προϋπολογισμού που μόνο το 2018 άγγιξε τα 900 εκατομμύρια ευρώ, στοιχείο που μάλιστα οδηγούσε στα υπερπλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών και όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία  στην Άμυνα, για να είναι συγκρίσιμες οι δαπάνες πρέπει να αφαιρεθούν οι εκτιμώμενες δαπάνες του 2019 ύψους 3.378 εκ. ευρώ έναντι 3.383 εκ. ευρώ των προβλέψεων δαπανών του 2020 και να προστεθούν 163 εκ ευρώ ως επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση λόγω των αυξημένων φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2020 (258 εκ ευρώ το 2019 – 421 εκ ευρώ το 2020 = 163 εκ ευρώ).

Επίσης, για το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι οι πραγματικές δαπάνες του 2020 (3.799 εκ) θα είναι τελικά μεγαλύτερες από του 2019 (3.824 εκ) καθώς θα δοθούν πρόσθετα χρήματα από το νέο Ειδικό Αποθεματικό (που διαθέτει 300 εκ) και πρόσθετα χρήματα από το ποσό που θα προκύψει από τον υπολογισμό των δαπανών για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον τομέα της υγείας (περίπου 25 με 30 εκ), που η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν κατέγραφε» και που δεν επιβαρύνουν το κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είπε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες δαπάνες και στην κοινωνική πρόνοια και στα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία

προϋπολογισμός

προϋπολογισμός

προϋπολογισμός