Θ. Παπαθεοδώρου: Σκανδαλώδης κατασπατάληση πόρων στη σίτιση των προσφύγων

Θ. Παπαθεοδώρου: Σκανδαλώδης κατασπατάληση πόρων στη σίτιση των προσφύγων

Νέα προκλητική και σκανδαλώδη κατασπατάληση ευρωπαϊκών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού αναφορικά με τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας, καταγγέλλει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καλώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εξηγήσεις.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πάνο Καμμένο, ο κος Παπαθεοδώρου, επικαλείται την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν η οποία υπαγορεύει στην Ελλάδα την αλλαγή του συστήματος σίτισης των προσφύγων από την 1η Μαρτίου, λόγω της δυσαρέσκειας που καταγράφεται από ορισμένες εταιρείες catering με τις οποίες έχει υπογράψει συμβάσεις ο Ελληνικός Στρατός.

«Χιλιάδες μερίδες φαγητού catering πετιούνται στα σκουπίδια καθημερινά ως ακατάλληλες και οι εταιρείες συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, ενώ σε πολλά κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες δεν σιτίζονται. Χάνονται έτσι χιλιάδες ευρώ κάθε εβδομάδα», σημειώνει ο ερωτών βουλευτής, εγκαλώντας τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για κατασπατάληση των οικονομικών πόρων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζητάει απαντήσεις ως προς το ποιος ελέγχει που κατανέμεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στη σίτιση των προσφύγων, μέχρι πότε ισχύουν οι συμβάσεις του στρατού με τις εταιρείες catering και για ποιες από αυτές έχουν περιέλθει σε γνώση του Υπουργού σχετικές καταγγελίες, καθώς και ποιο «είναι το ακριβές ύψος της ζημίας που προκαλείται από την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων» και ποιους εναλλακτικούς τρόπους σίτισης των προσφύγων συζητά το Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Μαρτίου 2017.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

"ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο
ΘΕΜΑ: «Κατασπατάληση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης-ακατάλληλη σίτιση προσφύγων»

"Η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECHO (European Civil Protection an Humanitarian Aid Operations- Ref. Ares (2017)294684 - 19/01/2017, σημείο 1.2), για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για το 2017, αναφέρεται ρητά στη δυσαρέσκεια που έχει καταγραφεί σχετικά με τη σίτιση των προσφύγων που παρέχεται μέσω εταιριών catering, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Στρατού.

"Στην έκθεση του ECHO καθίσταται σαφές ότι η παροχή γευμάτων από ορισμένες εταιρείες catering, με τις οποίες έχει συνάψει συμβάσεις ο Ελληνικός Στρατός, έχει «αρνητική ανταπόκριση από τους επωφελούμενους». Η Επιτροπή θεωρεί ακατάλληλο αυτό τον τρόπο σίτισης και υπαγορεύει άμεσα στην Ελλάδα την αλλαγή του από 1/3/2017.

"Καταγγελίες από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και από άλλους φορείς αποκαλύπτουν μία ακόμα κατασπατάληση οικονομικών πόρων στη διαχείριση του προσφυγικού. Χιλιάδες μερίδες ακατάλληλου ή κακής ποιότητας φαγητού catering καθημερινά πετιούνται κυριολεκτικά στα σκουπίδια, οι πρόσφυγες δεν σιτίζονται, ενώ οι συμβάσεις με αυτές τις εταιρείες catering εξακολουθούν να εκτελούνται! Οι ευρωπαϊκοί πόροι που έτσι κατασπαταλώνται, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά εβδομάδα. Γι' αυτό το λόγο παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)Μέχρι πότε ισχύουν οι συμβάσεις του Ε.Σ. με τις εταιρίες catering και για ποιες από αυτές έχουν περιέλθει σε γνώση του κ. Υπουργού σχετικές καταγγελίες; Διενεργήθηκε κάποιος έλεγχος;

2)Ποιο είναι το ακριβές ύψος της ζημίας που προκαλείται από την κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πόρων και ποιους εναλλακτικούς τρόπους σίτισης των προσφύγων συζητά το Υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την 1η Μαρτίου 2017;"

Πηγή: skai.gr