Θ. Αλαφούζος: Διαφανής και υγιής επιχείρηση η «Καθημερινή»

Θ. Αλαφούζος: Διαφανής και υγιής επιχείρηση η «Καθημερινή»

Ως μια διαφανή και υγιή επιχείρηση περιέγραψε ο βασικός μέτοχος «Καθημερινής Α.Ε., Θεμιστοκλής Αλαφούζος την εφημερίδα «Καθημερινή», για τα δάνεια της οποίας κλήθηκε να απαντήσει στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Όπως εξήγησε τα δάνεια που βαραίνουν τον όμιλο είναι 45 εκατομμύρια ευρώ για τις Καθημερινές Εκδόσεις και 47 εκατομμύρια ευρώ για την Καθημερινή Α.Ε. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο δεν υπήρξε ποτέ ληξιπρόθεσμο δάνεια, ενώ έβαλε και από την τσέπη του 21 εκατομμύρια ευρώ.

«Η Καθημερινή είχε δανεισμό από 4 τράπεζες, για την ακρίβεια αλληλόχρεοι λογαριασμοί, δηλαδή το κεφάλαιο που το χρησιμοποιούσαμε για τόκους. Για μικρότερα ποσά υπήρχαν εμπράγματες εγγυήσεις και το κοινοπρακτικό δάνειο ήταν πενταετές», εξήγησε ο κ. Αλαφούζος και συμπλήρωσε ότι από τα 21 εκατομμύρια, τα  9,2 εκατομμύρια ευρώ προωθήθηκαν στην αύξηση του  μετοχικού κεφαλαίου και τα 11,8 εκατομμύρια ευρώ στην θυγατρική  «Αργοναύτης Α.Ε.» 

Ο βασικός μέτοχος «Καθημερινής Α.Ε» παραδέχτηκε ότι οι καθημερινές εκδόσεις παρουσιάζουν δυσκολίες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι την προηγούμενη χρονία η μαμά εταιρεία είχε κέρδη που έφτασαν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η μαμά (Καθημερινή Α.Ε.) βγάζει τα κέρδη κι όταν χρειάζεται υποστηρίζει την κόρη (Καθημερινές Εκδόσεις, Αργοναυτική κλπ)  και θα το κάνουμε όσο χρειάζεται», συμπλήρωσε, ενώ υπενθύμισε πως δεν έχει αφήσει απλήρωτο ΙΚΑ, ασφαλιστικές ή φορολογικές εισφορές και πως πληρώνει ανελλιπώς το προσωπικό κάθε 20 του μήνα.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για την εφημερίδα Καθημερινή, λέγοντας ότι από 30 εκ. ευρώ τον χρόνο διαφήμιση, πλέον λαμβάνει μόλις 5. Οι πωλήσεις όμως, προσέθεσε, παραμένουν σταθερές. «Το 2010 η καθημερινή πωλούσε 90 χιλιάδες φύλλα  το καθημερινό κοντά στις 20 χιλιάδες. Σήμερα 16 – 17 χιλιάδες το καθημερινό φύλο και το κυριακάτικο 80 χιλιάδες. Το πιο εύκολο να πει κανείς την κλείνω, όμως στόχος μας είναι να πολεμήσουμε ώστε μείνει ζωντανή», υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά με την εκτυπωτική μονάδα που διαθέτει ξεκαθάρισε ότι δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς του δημοσίου, όπως για παράδειγμα εκτυπώσεις βιβλίων, διότι η κύρια ενασχόληση του είναι στην ενημέρωση και θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διαπλοκή. Ως εκ τούτου συμπλήρωσε ότι η Καθημερινή δεν έχει σχέση με την διαπλοκή και διαθέτει με κανέναν προνομιακές σχέσεις.

Αλέξανδρος Διαμάντης