Τέρμα το «γκρίζο» για τις κεραίες τηλεφωνίας - Οι στόχοι του υπουργείου

Τέρμα το «γκρίζο» για τις κεραίες τηλεφωνίας - Οι στόχοι του υπουργείου

Τέρμα στο «γκρίζο» καθεστώς ως προς τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επιδιώκει να βάλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με δεδομένο ότι οι επικοινωνίες και το καθαρό τοπίο αποτελούν εκ των βασικών παραμέτρων για την προσέλκυση και λειτουργία επιχειρήσεων στη χώρα. Ο Υπουργός Κυριάκος Πιερρακής, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές διατάξεις στην προωθούμενη «ψηφιακή επανάσταση» και τις νέες ταυτότητες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις νέες νομοθετικές διατάξεις που θα διέπουν το καθεστώς των κεραιών ο κ. Πιερρακάκης σημειώνοντας  ότι «Οι αλλαγές δεν επηρεάζουν τα όρια στην ακτινοβολία. Τέρμα το γκρίζο στις αδειοδοτήσεις. Οι κεραίες ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται». 

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης έγινε αναφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, με τον κ. Πιερρακάκη να εκφράζει την θέση πως «Η ψηφιακή επανάσταση περνά μέσα και από τη νομοθετική πρωτοβουλία».

Παράλληλα, παρείχε και λεπτομέρειες για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, με τον υπουργό να αναφέρει πως «Στόχος είναι να τις έχουμε στα χέρια μας το 2021. Θα είναι έγχρωμες και θα έχουν ψηφιακή υποδομή».

Τέλος ο κ. Πιερρακάκης έκανε μνεία για τους μακροπρόθεσμους και τους βραχυπρόθεσμους στόχους του Υπουργείου, αναφέροντας πως «Στόχος η σύγκλιση με το μέσο όρο. Κάθε διαλειτουργικότητα θα σημαίνει μια ουρά λιγότερη για τους πολίτες».

Ερώτηση: Πόσες χιλιάδες κεραίες έχει η χώρα μας ;

Απάντηση: Η χώρα μας έχει περίπου 16.500 κεραίες σε 14.500 χιλιάδες μοναδικές τοποθεσίες.

Ερώτηση: Και θέλετε να βάλετε περισσότερες να γεμίσουμε καρκίνο όλοι μας;

Απάντηση: Αυτό που λέτε έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί οι περισσότερες ερωτήσεις που έχουμε λάβει είναι σε σχέση με την ακτινοβολία, παρά το γεγονός ότι δεν ασχολείται με αυτό ο νόμος. Ο νόμος ασχολείται με το να επιταχύνει την αδειοδότηση. Γιατί υπήρχε ένας παραλογισμός: περνούσαμε από το 3G στο 4G, είχαμε πιο γρήγορο σήμα. Και κάθε φορά που μία κεραία άλλαζε κάποιες συχνότητες ή άλλαζαν κάποια πράγματα, έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης – ακόμη και πολεοδομική άδεια χρειαζόταν. Και αυτό ήταν τελείως παράλογο. Οπότε θελήσαμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Ερώτηση: Τώρα πάμε στο 5G; Άρα πάλι θα περάσουμε τέτοιες;

Απάντηση: Θα πάμε στο 5G. Με το νόμο που περνάμε τώρα γίνεται πολύ πιο απλή η διαδικασία της αδειοδότησης. Κατά βάση στεκόμαστε στις πιο σημαντικές αδειοδοτήσεις, όπως είναι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, η οποία ασχολείται με την ακτινοβολία. Σε αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον το εξής: πρώτον, υπάρχουν διεθνή όρια στην ακτινοβολία, τα διαμορφώνει μία επιτροπή που λέγεται ICNIRP. Η Ελλάδα έχει νομοθετήσει να κινούμαστε σε χαμηλότερα όρια από τα διεθνή. Είμαστε πολύ πιο αυστηροί ως προς τις ακτινοβολίες. Κινούμαστε στο 70% αυτών των ορίων και στον αστικό ιστό κινούμαστε στο 60% γιατί υπάρχουν κάποιες ελάχιστες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία. Πέρυσι ελέγχθηκαν από την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας 2.500 κεραίες. Πάνω από τα όρια ήταν μόνο 4 - πάνω από τα όρια τα δικά μας τα χαμηλά και σε καμία περίπτωση όχι πάνω από τα διεθνή.

Ερώτηση: Το θέμα είναι λοιπόν ότι εσείς σε αυτό το νομοσχέδιο έχετε βάλει την πιο έγκαιρη και χωρίς γραφειοκρατική διαδικασία επέκταση του συστήματος κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε δύο πράγματα πρώτον να διευκολύνουμε τον πολίτη και δεύτερον να βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα. Γιατί είναι γνωστό ότι μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς να υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας αποτελεσματικό και γρήγορο δεν μπορούν να έρθουν και να κάνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αυτός δεν είναι ο στόχος σας;

Απάντηση: Αυτός είναι ο στόχος. Εάν έπρεπε να το πω με μία φράση θα έλεγα «τέρμα το γκρίζο». Γιατί από τη δεκαετία του 1990 υπήρχε ένα γκρίζο καθεστώς στις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας. Υπήρχαν κεραίες που δεν είχαν αδειοδοτηθεί χρόνια. Εμείς τι προσπαθούμε να κάνουμε με αυτήν τη πρωτοβουλία: οι κεραίες πλέον ή θα αδειοδοτούνται ή θα γκρεμίζονται. Δεν θα υπάρχει γκρίζο σε αυτό το σύστημα, για να μπορεί να υπάρχει και η προβλεψιμότητα για ένα ξένο επενδυτή.

Ερώτηση: Το υπουργείο σας και η τοποθέτησή σας εκεί δημιούργησε υψηλές φιλοδοξίες και πολλές ελπίδες ότι θα προχωρήσει γρήγορα αυτή η ψηφιακή επανάσταση. Τι άλλο έχετε μπροστά σας να κάνετε;

Απάντηση: Ολοκληρώνουμε ουσιαστικά τα θεσμικά εργαλεία μέσα στο νόμο τα οποία μας θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουμε την αποστολή μας. Εμείς από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε είπαμε ότι η τεχνολογία είναι μέσο, δεν είναι ο σκοπός.

Ερώτηση: Ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι δεν είναι πάντως θέμα νομοθετημάτων και νομοθεσίας. Πίστευε ότι είναι θέμα εφαρμογής πρακτικής με βάση την τεχνολογία. Έτσι δεν είναι κύριε Πιερρακάκη;

Απάντηση: Κι όμως θέλει νομοθετική πρωτοβουλία. Εμείς τώρα κοιτάζουμε – και μέσα στους επόμενους λίγους μήνες θα το έχουμε πετύχει – την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, παραδείγματος χάριν της γέννησης ενός παιδιού: σήμερα έχει μια σειρά από βήματα. Να πάρεις ΑΜΚΑ για τον νεογνό στο ΚΕΠ, να δηλώσεις στο ισόγειο του μαιευτηρίου κάποια πράγματα, μετά να πας στο ληξιαρχείο. Μετά να πας στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας. Πώς μπορείς να το λύσεις αυτό. Με χρήση κάποιων απλών τεχνολογιών είναι η πρώτη απάντηση, αλλά δεύτερον χρειάζεται και να νομοθετήσεις: ποια είναι η νέα διαδικασία και πώς θα τηρείται και ποιος ο νέος ρόλος όλων των εμπλεκομένων. Σε όλα αυτά τα πράγματα απαιτείται διπλή παρέμβαση.

Ερώτηση: Οι ψηφιακές ταυτότητες, που μαζεύουμε 100-200 χαρτιά, 200 ταυτότητες, μακάρι να γίνει ένα. Θα γίνει όμως; Μόνο σε μια χώρα έχει γίνει στην Εσθονία. Εδώ πότε θα γίνει;

Απάντηση: Οι Εσθονοί είναι αυτοί που το έκαναν καλύτερα, όπως πολύ σωστά λέτε, αλλά το έχουν πετύχει και άλλες χώρες. Πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση το eIDAS είναι και οδηγία – η ψηφιακή ταυτότητα και η ψηφιακή ταυτοποίηση. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αναφέρει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναρτηθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο διαγωνισμός των νέων ταυτοτήτων. Ο στόχος μας είναι να έχουμε τις νέες ταυτότητες στα χέρια μας μέχρι τα τέλη του 2021. Λόγω και της φύσης και της διάρκειας του διαγωνισμού όπως αυτός θα πραγματοποιηθεί. Οι νέες αυτές ταυτότητες θα είναι έγχρωμες και θα έχουν ψηφιακή υποδομή. Και θέλουμε να έχουν ψηφιακή υποδομή γιατί εν τέλει πρέπει πολλές από αυτές τις υπηρεσίες που σήμερα οι πολίτες διεκπεραιώνουν στα ΚΕΠ, πρέπει να μπορούν εάν θέλουν να τις διεκπεραιώσουν και από το σπίτι τους ή από τη δουλειά τους. Πώς θα μπορεί να γίνει αυτό; Εάν εγώ μπορώ σαν κράτος να σε ταυτοποιήσω απομακρυσμένα. Να ξέρω ότι εσύ, όντως είσαι εσύ. Η ταυτότητα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη ταυτοποίηση.

Ερώτηση: Είμαστε στην 26η θέση. Ο στόχος σας σε 4 χρόνια ποιος είναι;

Απάντηση: Η σύγκλιση με το μέσο όρο του δείκτη DESI. Και είναι ένας στόχος ο οποίος δεν είναι όσο απομακρυσμένος ακούγεται, γιατί εδώ αρκεί να υιοθετήσεις κάποια καλά παραδείγματα - εάν φέρουμε αυτές τις νέες ταυτότητες στο χρόνο που το έχουμε προγραμματίσει, εφόσον προβούμε στην προκήρυξη του φάσματος των δικτύων 5ης γενιάς επίσης μέχρι τα μέσα του 2021 και εφόσον κάνουμε όλες εκείνες τις διαλειτουργικότητες που έχουμε σχεδιάσει. Και τι είναι αυτό. Τι είναι διαλειτουργικότητα; Πολύ απλά τα συστήματα να μιλάνε μεταξύ τους. Κάθε φορά που ένα σύστημα δεν μιλάει με ένα άλλο, έχουμε άλλη μία ουρά που πηγαίνει ο πολίτης. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνουμε τέτοιου τύπου διαλειτουργικότητες. Κάθε μία διαλειτουργικότητα γλυτώνει μία ουρά.