Ταξίδι μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν, με φόντο την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Ταξίδι μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν, με φόντο την ελληνοαμερικανική συμφωνία

Πριν καλά - καλά «στεγνώσουν» οι υπογραφές στη σημαντική ελληνοαμερικανική  αμυντική συμφωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα προκαλέσει και νέο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να επισκεφτεί για μία ακόμα φορά τη Σαουδική Αραβία στις 25-26 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη χώρα μόνο τυχαία δεν είναι, μια και είναι γνωστό ότι οι σχέσεις Άγκυρας - Ριάντ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο, με τους Σαουδάραβες να αποτελούν έναν από τους βασικούς "εχθρούς" των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί λοιπόν στη Σαουδική Αραβία, αυτή τη φορά, για να συμμετάσχει σε ένα επενδυτικό φόρουμ. Θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα που ο κ.Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Ριάντ, με την αρχή να έχει γίνει το Φεβρουάριο του 2020. Μεσολάβησε μάλιστα και η αποστολή μιας συστοιχίας Πάτριοτ από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία, απόδειξη των στενών διμερών σχέσεων. 

Το ταξίδι στο Ριάντ είναι μία ακόμα απόδειξη της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές. Το Μέγαρο Μαξίμου δραστηριοποιείται σε πολλά μέτωπα, ενισχύοντας τις ελληνικές συμμαχίες είτε με την Ευρώπη (Γαλλία) είτε με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού (ΗΠΑ). 

Είναι προφανές όμως ότι τα σχέδια δεν σταματούν εκεί. Οι επαφές στο πλαίσιο του Μεσογειακού Νότου συνεχίζονται και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να επενδύει πολύ στο τρίγωνο Ρώμης Παρισιού Αθήνας , ειδικά στο κομμάτι της αναθεώρησης του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας. Στη φάση της προετοιμασίας βρίσκεται το ταξίδι Μητσοτάκη στην ιταλική πρωτεύουσα όπου μεταξύ των άλλων θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις   για τη ρήτρα του 3% και του ποσοστού χρέους 60% επί του ΑΕΠ. Πρόκειται για τη ρήτρα που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να παρουσιάζουν έλλειμα μέχρι 3% του ΑΕΠ τους και να μειώνουν κατά 1/20 κάθε χρόνο το ποσοστό χρέους που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ , στοιχείο που αφορά τη χώρα μας άμεσα. 

Μητσοτάκης Ντράγκι έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται σχετικές κινήσεις με στόχο να θέσουν το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν αυτό κριθεί ότι μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.  Με φόντο τις συγκεκριμένες διεργασίες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η άφιξη της Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα πιθανόν εντός του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της αποχώρησης της από την καγκελαρία. Θα έχει προηγηθεί το ταξίδι της κυρίας Μέρκελ στην Άγκυρα , στοιχείο που καθιστά την επίσκεψη της στην Αθήνα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.