Τασούλας προς Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη - Προχωράμε χωρίς τους «2»

Τασούλας προς Τσίπρα: Αναλαμβάνω την ευθύνη - Προχωράμε χωρίς τους «2»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σαφή απάντηση στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο θεσμός της εξαίρεσης - παρά τα όσα υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός- ισχύει, ενώ επισήμανε ότι η προανακριτική θα συνεχίσει τις εργασίες της χωρίς τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο. Παράλληλα ο κ. Τασούλας τόνισε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη, όπως τον... προέτρεψε ο Αλ. Τσίπρας.

«Από την επιστολή προκύπτει ότι ο Θεσμός της εξαίρεσης δεν υφίσταται στην εν λόγω επιτροπή και το αιτιολογεί  (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) ότι δεν προβλέπεται στο άρθρο 156 του Κανονισμού. Και πάνω σε αυτό οικοδομεί όλη του την επιχειρηματολογία. Εγώ διαφωνώ με αυτή την άποψη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε ότι η διαδικασία της εξαίρεσης υπάρχει από την στιγμή που η επιτροπή έχει αρμοδιότητα εισαγγελέα πρωτοδικών.

«Όπως μου αναγνωρίζει, θα αναλάβω την ευθύνη και θα προχωρήσουμε με βάση την απόφαση περί εξαίρεσης, γιατί εγώ αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο θεσμός της εξαίρεσης υφίσταται. Αυτή την ευθύνη θα την αναλάβω», ανέφερε ο κ. Τασούλας.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εισαγγελέας πρωτοδικών να είναι ταυτόχρονα και εισαγγελέας και μάρτυρας», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της προδικασίας δεν είναι δυνατόν να μην έχει την εξαίρεση. «Διασφαλίζει την αμεροληψία των ανακριτικών υπαλλήλων», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα «θα λυθεί αργότερα από το δικαστικό συμβούλιο».

Σε ερώτηση με το πώς θα συνεχιστούν οι εργασίες της ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι «θα προχωρήσουμε ως έχουμε», δηλαδή με 23 μέλη και δίχως τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει, δεν είναι διαδικαστικό το ζήτημα αλλά να βρεθεί η αλήθεια για τα αδικήματα», υπογράμμισε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής. Χαρακτήρισε, δε, «μακρινό» το σενάρια επέμβασης της φρουράς σε περίπτωση που οι δύο βουλευτές εισέλθουν στην προανακριτική ενώ έκανε λόγο για «ήπια» επιστολή, «καμία σχέση με την ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ».