TAP και EastMed στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Μιλανέζι

TAP και EastMed στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια - Μιλανέζι

Οι εξελίξεις σχετικά με τους αγωγούς ΤΑP και EastMed, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Ιταλού ομολόγου του, Ένζο Μιλανέζι.

Σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση δημιουργείται στην Ανατολική Μεσόγειο από την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, υπήρξε αντικείμενο της συζήτησής μας, όσο και η υπόθεση που αφορά τον East Med, τον άλλο αγωγό, ο οποίος καταλήγει κατά τη σχεδίασή του στην Ιταλία, και για τον οποίο η Ελλάδα θα ήθελε το συντομότερο δυνατόν να υπογραφεί η σχετική συμφωνία. 

Ως προς τα Ευρωπαϊκά θέματα, αναφορά έγινε στις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαμορφώνεται το τοπίο, για το ποιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Ένωση εξαιτίας του Brexit.

Επιπλέον, Ελλάδα και Ιταλία σαν χώρες πρώτης γραμμής, συζήτησαν για το μεταναστευτικό, το πώς μπορούν να διαμορφώσουν μια κοινή θέση, θεραπεύοντας όχι μόνο το σύμπτωμα, αλλά κυρίως τις αιτίες που αναγκάζουν ανθρώπους να μεταναστεύουν από την πατρίδα τους. 

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μιλανέζι στα ενεργειακά θέματα, υπογραμμίζοντας πως «για άλλη μια φορά βρίσκουμε έναν κοινό παρανομαστή με κοινά συμφέροντα. «Οι αγωγοί φυσικού αερίου και η διάσταση του Νότου για την ενέργεια περνάει μέσα από την Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία και να βρεθεί στην καρδιά της Ευρώπης» διαμήνυσε ενώ τόνισε την ανάγκη συντονισμού των δύο κρατών για τις υποδομές λιμένων.

Τέλος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για την ευρύτερη κατάσταση στη Μεσόγειο, για τη Λιβύη και συζήτησαν επίσης για τη στενότερη συνεργασία τους σε μια σειρά από fora, που έχουν να κάνουν και με την κεντρική Ευρώπη, αλλά και με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και με την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.