Τα πρώτα ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Τα πρώτα ρήγματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο

Του Γιάννη Σιδέρη

Νέες αμυχές στο πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, κατά την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα.

Ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, εκτός της Έλενας Κουντουρά, καθώς και η κυβερνητική βουλευτής Άννα Βαγενά, καταψήφισαν το άρθρο 53, που δίνει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στο Μέγαρο Μουσικής. Απών από την ονομαστική ψηφοφορία ήταν ο Νίκος Νικολόπουλος. Το άρθρο βέβαια πέρασε καθώς το υπερψήφισαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.

Δεν ήταν ωστόσο το μόνο ρήγμα στην πρώην συμπαγή κυβερνητική συνοχή, καθώς η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ανέδειξε ότι η κυβέρνηση αρχίζει να έχει μικρές με, υπαρκτές δε, δοκιμασίες όσον α φορά το ομόθυμον των ψηφοφοριών.

Πέραν του άρθρου 53, σε δοκιμασία κατέληξε για την κυβέρνηση, και τροπολογία που είχε κατατεθεί και αφορούσε την αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων. Αποσύρθηκε μετά από προειδοποιήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προτίθενται να την ψηφίσουν.

Το χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι στις ομιλίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έλειπε η παλιά φλόγα καταγγελτική φλόγα κατά των δανειστών αλλά και η προθυμία της πρώτης περιόδου της πρώτης κυβέρνησης Αριστεράς, να υπερασπίσουν τα κυβερνητικά μέτρα. Υπήρξαν και παραινέσεις βουλευτών από την κυβερνητική πλειοψηφία που μίλησαν για αντίσταση στις πιέσεις των δανειστών, ιδιαίτερα στα κόκκινα δάνεια και το ασφαλιστικό!

Σημειωτέον η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν το άρθρο 53, ήρθε αμέσως μετά την άρνησή τους να ψηφίσουν την αύξηση της φορολογίας στη μπύρα, επειδή θα έπληττε τις μικρές βιοτεχνίες της περιφέρειας, υπέρ των κολοσσών του κλάδου.

Ωστόσο αυτά δεν ήταν τα μόνα. Ο «τυφώνας Φίλης» στροβίλισε και το θυμικό του Πάνου Καμμένου, ο οποίος απάντησε επιθετικά στον υπουργό Παιδείας, χαρακτηρίζοντας τον ανιστόρητο.

Από την περιοχή της Φλώρινας, και συγκεκριμένα το χωριό Κέλλη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της 103ης επετείου των ελευθερίων της τοπικής κοινότητας, μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική και είναι μία. Το λέω αυτό γιατί ακούγονται διάφορες μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή παραλλάσσουν την ιστορία, όπως αυτό το ανιστόρητο που ακούσαμε προχθές για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Θα υπάρχουμε κι εμείς οι οποίοι θα αντιστεκόμαστε».

«Η Γενοκτονία των Ποντίων –συνέχισε- έγινε και σαν απάντηση της πολιτικής πράξης του υπουργού Παιδείας, εγώ δηλώνω ότι σε όλα τα στρατόπεδα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, θα γίνουν εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και εκδηλώσεις που θα αφορούν το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, για τα οποία κάποιοι έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι ούτε συμβιβαζόμαστε, ούτε βάζουμε νερό στο κρασί μας, ούτε υποχωρούμε».

Εν τω μεταξύ, χθες από το Μαξίμου κυκλοφόρησαν φήμες ότι υπάρχει διαρκής συνεννόηση με τους ΑΝΕΛ προκειμένου το θέμα της μπύρας να επανέλθει προς ψήφιση με τη μορφή τροπολογίας. Ωστόσο στελέχη των ΑΝΕΛ διαβεβαίωσαν το liberal.gr ότι επ' ουδενί θα ψηφίσουν μια παρόμοια τροπολογία, αν διαπνέεται από την ίδια λογική.

Τα μικρά ρήγματα δεν αποκλείεται να διευρυνθούν όταν θα έρθουν προς ψήφιση τα σκληρότερα μέτρα, όπως το ασφαλιστικό ή τα κόκκινα δάνεια.