Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, 13:12

-A +A

Νότης Μηταράκης για μεταναστευτικό: Τα νησιά μας σηκώνουν το βάρος της κρίσης για όλη την Ευρώπη

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, 13:12
Τα νησιά μας σηκώνουν το βάρος της κρίσης για όλη την Ευρώπη
-A +A

«Τα πέντε ακριτικά νησιά μας σηκώνουν το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Αυτό πρέπει να αλλάξει», τόνισε πρόσφατα στον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Χέλμουτ Τάιχμαν, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη Realnews.

Ο κ. Μηταράκης τονίζει πως πρέπει να διευρυνθεί η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ώστε να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, «που δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί την συμφόρηση στα νησιά».

Για τις κλειστές δομές, αναφέρει ότι με τη λειτουργία τους θα κλείσουν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, στο Βαθύ και στη ΒΙΑΛ, αλλά και θα καταργηθεί η χρήση διαμερισμάτων και ξενοδοχείων που βρίσκονται στις πόλεις και στα χωριά των νησιών, καθώς πλέον θα είναι υποχρεωτική η παραμονή των νεοαφιχθέντων στις κλειστές δομές.

Διαβεβαιώνει ότι οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους έξι μήνες και υπογραμμίζει πως «δεν θα δεχθούμε καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στην ακριτική Ελλάδα».

Όπως δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός, τα νέα κέντρα θα συνδυαστούν με γενναία αποσυμφόρηση των νησιών καθώς οι νέες θέσεις θα είναι λιγότερες από τις μισές από τους σήμερα διαμένοντες. Οι μεταφορές θα γίνουν και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, και προς την Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης προσθέτει ότι είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία για την εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. «Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα αυξημένες ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για την αποφυγή της αναχώρησης από τη γείτονα χώρα. Ευελπιστώ ειδικά σε καλύτερα αποτελέσματα από τις τουρκικές αρχές, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των διακινητών και σε αυτούς που προμηθεύουν τις βάρκες, τα σωσίβια και τις μηχανές. Όμως, σε ό,τι αφορά στο θέμα των επιστροφών από τα νησιά μας προς την Τουρκία, μέχρι στιγμής, υπάρχει συνεργασία» σημείωσε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα