Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και ΔΟΛ

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ Μαξίμου και ΔΟΛ

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται η αντιπαράθεση της εφημερίδας Τα Νέα με το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ότι οι κ. Τσίπρας, Παππάς και Καραμάνος, είχαν συστήσει κατασκευαστική εταιρία, από την οποία ο κ. Τσίπρας αποχώρησε το 2010 όταν εξελέγη βουλευτής και μεταβίβασε τις μετοχές στην αδελφή του Ζανέτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην το είχε δηλώσει στο «πόθεν έσχες του.»

Σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται η ύπαρξη της εταιρείας, αλλά αναφέρεται ότι «στις δηλώσεις 'πόθεν έσχες' του ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Επικρατείας.»

Ωστόσο, η εφημερίδα επανέρχεται, και επιμένει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν είχε δηλωθεί στο «πόθεν έσχες» του 2010 του κ. Τσίπρα, δημοσιεύοντας μάλιστα το σχετικό αντίγραφο της δήλωσης «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού για τα έτη 2010 και 2011.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εφημερίδας, οι δηλώσεις του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ.

Επίσης, η εφημερίδα τονίζει ότι «η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση 'πόθεν έσχες' του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη.»

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δεν έχει κάνει προσωπική δήλωση για το θέμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο υπουργός Επικρατείας έως το Δεκέμβριο του 2015 που διαλύθηκε η εταιρεία, παρέμενε μέτοχος μαζί με την αδελφή του κ. Τσίπρα και τον κ. Καραμάνο – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακό σύμβουλο στην Αττική.

Η απάντηση των Νέων:

«Οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες του 2010 έχουν δημοσιοποιηθεί και κρατηθεί από τη Βουλή που, σε ηλεκτρονική μορφή, τις είχε δώσει τότε σε όλα τα ΜΜΕ.

»ΤΑ ΝΕΑ αναρτούν τη δήλωση του 2010 για ενημέρωση της κοινής γνώμης και αποκατάσταση της αλήθειας καθώς προκύπτει σαφώς ότι δεν έχει δηλωθεί η εταιρεία στο Πόθεν Έσχες του 2010 του κ. Τσίπρα.

»Υπενθυμίζεται επίσης ότι η εκποίηση του εταιρικού μεριδίου από πλευράς του νυν Πρωθυπουργού, η οποία έγινε τον Ιανουάριο του 2010, δεν αναγράφεται στη δήλωση Πόθεν Έσχες του 2011 που είναι επίσης δημοσιοποιημένη.

»Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν ή μάλλον πολλαπλασιάζονται.»

Τι απαντά το Μαξίμου

« Όταν τα "Νέα" διαψεύδουν τα "Νέα"», είναι το σχόλιο κυβερνητικών πηγών, οι οποίες -σε απάντηση σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας "Τα Νέα" «σχετικά με την υποτιθέμενη απόκρυψη συμμετοχής σε ομόρρυθμη εταιρία του Αλέξη Τσίπρα από τη δήλωση "πόθεν έσχες"»-, παραθέτουν δημοσίευμα της εφημερίδας από τις 20/9/2010.

Στο εν λόγω δημοσίευμα τους, του 2010, το οποίο αφορούσε τα "πόθεν έσχες" των βουλευτών και ευρωβουλευτών για τη χρήση του 2008 και ειδικότερα τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, τα ΝΕΑ ανέφεραν για τον Αλέξη Τσίπρα τα εξής:

«Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το 2008 εισοδήματα 21.588 ευρώ.

Δηλώνει ιδιοκτήτης διαμερίσματος 114 τ.μ. στην Αθήνα που απέκτησε με γονική παροχή το 1996 και κάτοχος μηχανής 650 κ.ε. που απέκτησε τα 2007 με αγορά έναντι 7.300 ευρώ.

Για το 2008 δηλώνει καταθέσεις 2.949 ευρώ στην Άλφα και μέτοχος σε ομόρρυθμη εταιρεία που ξεκίνησε το 2007 με κεφάλαιο εισφοράς 33.000 ευρώ. Ωστόσο δηλώνει ότι έχει αποχωρήσει πλέον από αυτή την εταιρεία».

Οι πηγές της κυβέρνησης παραθέτουν και αντίγραφο της ιστοσελίδας σε PDF, του σχετικού δημοσιεύματος, «σε περίπτωση που παρουσιαστεί συμπωματικά κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην ιστοσελίδα των "Νέων"», όπως σχολιάζουν σκωπτικά.

Επισυνάπτεται το σχετικό αντίγραφο.

Tο αρχικό δημοσίευμα των Νέων

Εταιρεία που συνεστήθη το 2007, και λύθηκε στο τέλος του 2015, είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Παππάς και άλλο ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (Χρήστος Καραμάνος) όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα.

Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβίβασε, σύμφωνα με την εφημερίδα, το μερίδιό του στην αδελφή του στις αρχές του 2010 λίγο αφότου εξελέγη βουλευτής, ωστόσο η συμμετοχή του δεν εμφανίζεται στα δημοσιοποιημένα πόθεν έσχες του.

Ο Νίκος Παππάς παρέμεινε και μετά τη μετακόμισή του στο Μαξίμου. Η εταιρεία, με άγνωστη λοιπή δραστηριότητα, εμφανίζεται να έχει αποκτήσει ακίνητα στη Σέριφο.

Η αρχική απάντηση του Μαξίμου

Σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, με τίτλο «Η παρακμή μιας ιστορικής εφημερίδας», υποστηρίζει ότι ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία και το ίδιο ισχύει για την αντίστοιχη δήλωση του υπουργού Επικρατείας. 

"Ο κ. Ψυχάρης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απελπισία. Την ημέρα που όλος ο δημοσιογραφικός κόσμος και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναδεικνύουν την αποκάλυψη των Panama Papers, τα «Νέα» δημοσιεύουν μια νέα ακόμη πιο τρομακτική αποκάλυψη.

Ο Πρωθυπουργός το 2007 πριν ακόμη αναλάβει Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε το θράσος να ζει από την επαγγελματική του δραστηριότητα και όχι από δωρεές μεγάλων εταιριών-προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου. Και ακόμη χειρότερα, πριν την κρίση σχεδίαζε να επενδύσει... στη Σέριφο!

Τί να πει κανείς; Έτσι είναι η ζωή! Άλλοι στις Παρθένες Νήσους και άλλοι στη Σέριφο!

ΥΓ1: Η τρομακτική αποκάλυψη των «Νέων» έρχεται τρίτη και καταϊδρωμένη. Προηγήθηκε το ίδιο ακριβώς δημοσίευμα (πού αλλού;) στο «Πρώτο Θέμα» το 2009 (9/8) και στα «Παραπολιτικά» το 2012 (22/9).

ΥΓ2: Άνθρακες ο θησαυρός. Στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει κανονικά από το 2010 τη συμμετοχή του στην εν λόγω εταιρεία. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστοιχη δήλωση του Υπουργού Επικρατείας".

Ανακοίνωση ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις σημερινές αποκαλύψεις, που αφορούν σε εταιρία που είχαν ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Παππάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χ. Καραμάνος, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα ο κ. Τσίπρας έχει την αυτονόητη υποχρέωση να δώσει στη δημοσιότητα επίσημα τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των ετών 2009 και 2010, προκειμένου να φανεί πραγματικά αν είχε δηλώσει τη συμμετοχή του στην εταιρία “ΑΓΝΑΝΤΙ Ο.Ε.”, καθώς και το αντίτιμο της μεταβίβασης».

Με πληροφορίες από skai.gr