Τα μηνύματα ενότητας Σαμαρά, Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Τα μηνύματα ενότητας Σαμαρά, Καραμανλή σε Μητσοτάκη

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Τις μέρες αυτές εντείνεται και πάλι η προσπάθεια να πληγεί η ενότητα της ΝΔ. Οι πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το σχεδιασμό για τη δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού από στελέχη που βρίσκονταν μέχρι πρότινος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις πρώην συνεργατών ιστορικών «γαλάζιων» στελεχών δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό για συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσο αρραγές είναι το εσωτερικό μέτωπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ έχει παγιώσει μία σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένες εξ αυτών να αποτυπώνουν το έντονο «φλερτ» της Πειραιώς με την αυτοδυναμία. Ορισμένοι εντός της ΝΔ δεν δίδουν καμία σημασία στα όσα ακούγονται ή γράφονται ενώ κάποιοι άλλοι προχωρούν σε πονηρές σκέψεις, αποδίδοντας τους σχεδιασμούς σε κύκλους που επιθυμούν να βάλουν τρικλοποδιά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα τελευταία 24ωρα όμως καταγράφηκαν δύο κινήσεις που στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα ενότητας, κόβοντας την πιθανή όρεξη σε ορισμένους που ίσως δε θέλουν να δουν τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην καρέκλα του πρωθυπουργού:

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση που αναμφίβολα έχει τα στοιχεία της πολιτικής παρέμβασης ήταν η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Αφορμή τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Τσίπρας, πλέον, βγάζει φόβο! Φόβο για το μέλλον, γιατί έρχεται η ΝΔ…» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος για πρώτη φορά προτίμησε να απαντήσει σε προσωπικό επίπεδο στον κ.Τσίπρα και όχι μέσω συνεργατών. Ποιό μήνυμα λοιπόν έστειλε ο κ.Σαμαράς; Πως η «ΝΔ έρχεται»... Μία φράση που ερμηνεύεται σαφώς ως κίνηση στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και συστράτευσης του πρώην πρωθυπουργού δίπλα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Η δεύτερη τοποθέτηση, η οποία έχει και αυτή τη δική της σημειολογία, ήρθε από τον Κώστα Καραμανλή, ξάδερφο του πρώην πρωθυπουργού. Ο τομεάρχης υποδομών της ΝΔ σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ θέλησε να βάλει όρια σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως εκφραστές του Καραμανλισμού.

«Δεν γίνεται να λες ότι είσαι "καραμανλικός" και να πετροβολάς τη ΝΔ» ξεκαθάρισε ο κ.Καραμανλής, σε μία αναφορά που έχει ως αποδέκτες πολλούς εκτός ΝΔ που χρησιμοποιούν ευθέως ή εμμέσως το όνομα του ιδρυτή της κεντροδεξιάς παράταξης ή πλασάρονται ως συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή του ιδρύματος Καραμανλή να προσδώσει στο φετινό μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ σεμνό και λιτό χαρακτήρα, ερμηνεύθηκε από πολλούς ως μήνυμα αποκλεισμού σε στελέχη που αυτοπροβάλλονται σαν εκφραστές του Καραμανλισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο περιθώριο της σύντομης τελετής, υπήρξαν σύντομες συνομιλίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ που παραβρέθηκαν.

Σε άρθρο του μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Καθημερινή αναφέρθηκε στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάνοντας παράλληλα και πολλές επισημάνσεις για το σήμερα της πολιτικής μας ζωής.

«...Αν κάτι διέκρινε τον Κων. Καραμανλή ήταν η ικανότητά του να αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις με διορατικότητα και ρεαλισμό. Πότε αμβλύνοντας διαφορές, πότε συζητώντας με όμορους πολιτικούς χώρους και πότε ανοίγοντας τολμηρά την παράταξη.

Στις ημέρες μας, οι παθογένειες δεκαετιών σαν εκείνες που αντιμετώπισε, κατά καιρούς, ο ιδρυτής μας έχουν δυστυχώς επανέλθει και πολλαπλασιαστεί. Δεν θα διστάσω να πω ότι ορισμένες από αυτές μεταλλάχθηκαν με την κυριαρχία του εθνικολαϊκισμού στην αντιπολίτευση την περίοδο μετά το 2012, αλλά και την τραγική και τραυματική κυβερνητική εμπειρία τα χρόνια μετά το 2015» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ.