Τα «μαζεύουν» για τις φρεγάτες μετά το «άδειασμα» των Γάλλων

Τα «μαζεύουν» για τις φρεγάτες μετά το «άδειασμα» των Γάλλων

Του Τάσου Ευαγγελίου

Ερασιτεχνικοί χειρισμοί σε ένα ακόμη ζήτημα μείζονος σημασίας από την κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται με αφορμή την υπόθεση της χρονομίσθωσης δύο γαλλικών φρεγατών, που σημειωτέον θεωρούνται απαραίτητες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, όπως άλλωστε και η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας.

Οι εξελίξεις και το αναγκαστικό πλέον άδειασμα του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, δείχνουν ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά κινήθηκε χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό και μάλιστα σχετικά με ένα θέμα που θεωρείται και κατεπείγον, αν ληφθεί υπόψη ότι έχει συνδεθεί και με την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα.

Αν και η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών είχε ανοίξει από το Σεπτέμβριο του 2017, όταν κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας στο επίπεδο της ενίσχυσης του πολεμικού ναυτικού της χώρας μας, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα διαχείρισης τέτοιων θεμάτων.

«Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι», ήταν η ακριβής δήλωση του Φώτη Κουβέλη πριν από τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ημέρα, η πρώτη διάψευση Κουβέλη ήρθε από την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, η οποία απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, με αφορμή και τα όσα είχε υποστηρίξει ο κ. Κουβέλης, δήλωσε τέτοια συμφωνία «δεν υπάρχει». Το θέμα προχώρησε περαιτέρω με το γαλλικό πρακτορείο να φέρεται να έχει επικοινωνήσει με πηγή του ελληνικού πενταγώνου που του μετέφερε πως το θέμα έχει κλείσει, αφού μια ημέρα πριν την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας υπήρξε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του ξεκαθάρισε πως «οι γαλλικές φρεγάτες θα είναι στην Ελλάδα τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο».

Και ενώ όλοι ανέμεναν πως, χθες, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, θα ξεκαθάριζε το θέμα και μάλιστα θα υπήρχαν και αποφάσεις ανακοινώσιμες σχετικές με την χρονομίσθωση των δύο γαλλικών φρεγατών, έγινε το αντίθετο.

Η υπόθεση των γαλλικών φρεγατών δεν συζητήθηκε καν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά το βράδυ. Κάτι που προκαλεί έντονα ερωτήματα αν ληφθεί υπόψη η αρχική δήλωση Κουβέλη, αλλά και η μη διάψευσή της τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Διάψευση που ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δ. Τζανακόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ουσιαστικά διέψευσε τον Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι «Δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνει τέτοια έκταση». 

«Υπάρχουν μια σειρά διερευνήσεις για διάφορα project, ωστόσο το το συγκεκριμένο θέμα δεν συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ», είπε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά project. Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και συζήτηση στα αρμόδια όργανα και τα κοινοβουλευτικά».

ΝΔ: Παροιμιώδης ερασιτεχνισμός

Για παροιμιώδη ερασιτεχνισμό και στον τομέα της άμυνας, κατηγόρησε την κυβέρνηση η Ν.Δ., σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι: «μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.

Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

Α. Λοβέρδος

Να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει με τις δύο γαλλικές φρεγάτες κάλεσε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι «ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κουβέλης είχε εξαγγείλει με περισσή βεβαιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ την χρονομίσθωση δύο γαλλικών φρεγατών, τις οποίες μάλιστα θα παραλαμβάναμε πολύ σύντομα.

Επιφυλαχτήκαμε να πάρουμε θέση ως υπεύθυνο και σοβαρό κόμμα. Η γενική μας αρχή ωστόσο είναι ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας αποτελεί πάγια υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όμως καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου. 

Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων οτι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ευτελές και ανεύθυνο πυροτέχνημα;».