Τα «γαλάζια» χρίσματα και το «όχι» Μητσοτάκη στην απλή αναλογική

Τα «γαλάζια» χρίσματα και το «όχι» Μητσοτάκη στην απλή αναλογική

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μπορεί η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών να απέχει χρονικά, αφού το υπουργείο Εσωτερικών τις προγραμματίζει για το φθινόπωρο του 2019, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η επικράτηση στις επερχόμενες εκλογές περιφερειαρχών και δημάρχων είναι ένα κεφάλαιο που λείπει από τον σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις ανάμεσα σε στελέχη της Πειραιώς, έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο, έχουν ήδη αρχίσει με θέμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στόχος η ανεύρεση των πιο ικανών υποψηφίων, χωρίς απαραίτητα αυτοί να έχουν ένα στενά κομματικό παρελθόν.

Παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ πιστεύει πως ο χώρος της αυτοδιοίκησης έχει τους δικούς του κανόνες και έχει ανάγκη ελεύθερο περιθώριο κινήσεων και δράσεων μακριά από την κεντρική εξουσία, οι 13 περιφέρειες της χώρας έχουν τη δική τους δυναμική σε κάθε εκλογική διαδικασία. Γιαυτό και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν το γεγονός ότι η αναμέτρηση στις περιφέρειες αλλά και στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας θα έχει σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ένα από τα ερωτήματα που πλανώνται πάνω από την ΝΔ είναι το κατά πόσο η Πειραιώς θα δώσει χρίσματα σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κάθε συζήτηση είναι ακόμα εξαιρετικά πρόωρη, μια και όπως όλα δείχνουν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές απέχουν περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα. Κάθε πρόβλεψη λοιπόν είναι παρακινδυνευμένη.

Παρόλαυτα η πληροφορία που έχει το liberal.gr είναι πως οι δυνάμεις της ΝΔ τόσο στις περιφέρειες όσο και στους μεγάλους δήμους της χώρας θα κινηθούν συγκροτημένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ξεχωριστή θέση στις «γαλάζιες» επιδιώξεις έχουν τόσο η περιφέρεια Αττικής όσο και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα η σχετική ονοματολογία ήδη καλά κρατεί ειδικά για τον μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας. Ονόματα πηγαίνουν και έρχονται, με το μήνυμα που στέλνει η Πειραιώς είναι πως καμία απόφαση δεν έχε ληφθεί. Οι καλά γνωρίζοντες πάντως σημειώνουν πως έχουν υπάρξει τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Κώστα Μπακογιάννη όσο και με τον Γιώργο Πατούλη, δύο ονόματα που ακούγονται για τη δημαρχία της πρωτεύουσας.

Μην ξεχνάμε πως και οι δύο (Μπακογιάννης-Πατούλης) έχουν ιδιότητες (περιφερειάρχης και πρόεδρος ΚΕΔΕ αντίστοιχα), οι οποίες δίνουν κατά καιρούς αφορμές για συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση όμως συμφωνία δεν υπάρχει με κανέναν και τίποτα, ούτε και σαφής εικόνα για τα μεταξύ τους λεχθέντα.

Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως για την ΝΔ υπάρχουν δύο παράμετροι, που θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην στρατηγική του κ.Μητσοτάκη, αναφορικά με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης:

- Το αν νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2019, όταν η κυβέρνηση τις προγραμματίζει, έχουν διεξαχθεί οι βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει η Πειραιώς, ο κ.Τσίπρας θα έχει υποχρεωθεί να κάνει νωρίτερα από τις αυτοδιοικητικές , εθνικές εκλογές και άρα στη διακυβέρνηση της χώρας το φθινόπωρο του 2019 θα είναι η ΝΔ. Εφόσον αυτό συμβεί τότε και ο σχεδιασμός από πλευράς της Πειραιώς θα έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις.

- Ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι περιφερειακές εκλογές. Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο τυχαία δεν ήταν η δημόσια δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα από το aftodioikisi.gr, πως η αναμέτρηση στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2019 δε θα γίνει με απλή αναλογική, όπως προγραμματίζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης με τον τρόπο αυτό ξεκαθάρισε πως εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα έχουν προηγηθεί, θα αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο, κάτι που θα επαναλάβει και την ερχόμενη Πέμπτη στην ομιλία του στο διήμερο συνέδριο ΚΕΔΕ-ΕΝΑΕ. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μάλιστα η ρητή δημόσια δήλωσή του ήταν και ένα μήνυμα προς άλλες κατευθύνσεις, ως απάντηση σε όσους θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να επαναφέρει την πρότασή του για την απλή αναλογική και στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ποντάροντας στην στήριξη του Κινήματος Αλλαγής.