Ταμείο Ανάκαμψης: Τα «γυρίζουν» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κριτική 

Τα «γυρίζουν» οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κριτική 

Έτοιμοι να ανακρούσουν πρύμναν και να ψηφίσουν την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ φαίνεται ότι είναι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και απείχαν από τα δύο πρώτα ψηφίσματα, τώρα και μπροστά στην έντονη κριτική που τους ασκήθηκε για την στάση τους, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να το ψηφίσουν υπέρ όταν η πρόταση της Κομισιόν θα έρθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτηριστική είναι ανάρτηση του Βασίλειου Κατσαρδή, press officer στο Ευρωκοινοβούλιο για το ΣΥΡΙΖΑ-GUE, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι δύο ψηφοφορίες από τις απείχαν οι ευρωβουλευτές του κόμματος (στις 17 Απριλίου και στις 15 Μαΐου), αφορούσαν άλλα θέματα και όχι την πρόταση της Κομισιόν.

Το πρώτο ψήφισμα

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι και ότι δύο ψηφοφορίες αφορούσαν το ίδιο ακριβώς θέμα.  Στην πρώτη περίπτωση, το Ευρωκοινούλιο, με ψήφισμα του στις 17 Απρίλίου “ζητούσε  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει ένα τεράστιο πακέτο ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μέσα από επενδύσεις, προκειμένου να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία μετά την κρίση, πέρα από αυτά που ήδη κάνουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως μέρος του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (MFF)”.

Σύμφωνα με εκείνο το ψήφισμα, ένα τέτοιο πακέτο θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ άμεσα, οι απαραίτητες επενδύσεις θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν από ένα ενισχυμένο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, από τα υπάρχοντα κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, καθώς και από ομόλογα ανάκαμψης με την εγγύηση του κοινοτικού προυπολογισμού. Το πακέτο αυτό δεν πρέπει να αφορά αμοιβαιοποίηση του υφιστάμενου χρέους και θα πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε μελλοντικές επενδύσεις. Ακολουθεί το ψήφισμα :

17/4 P9_TA(2020)0054

TEXTS ADOPTED

EU coordinated action to combat the COVID-19 pandemic and its consequences

19. 19. Calls on the European Commission to propose a massive recovery and reconstruction package for investment to support the European economy after the crisis, beyond what the European Stability Mechanism the European Investment Bank and the European Central Bank are already doing, that is part of the new multiannual financial framework (MFF); believes that such a package should be in place while the economic disruption caused by this crisis lasts; the necessary investment would be financed by an increased MFF, the existing EU funds and financial instruments, and recovery bonds guaranteed by the EU budget; this package should not involve the mutualisation of existing debt and should be oriented to future investment.

Το δεύτερο ψήφισμα

To δεύτερο ψήφισμα, αυτό της 15ης Μαίου, αφορούσε στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτό το Ευρωκοινοβούλιο ανέφερε ότι “είναι ζήτημα ουσίας να υπάρξει συγχρονισμός κινήσεων και ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να συνδεθεί με το τρέχων αλλά και με το υφιστάμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (MMF) και να ευθυγραμμιστεί με την δομή και με τους στόχους του. Το ψήφισμα επεσήμαινε ότι πρέπει το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει λειτουργικό όσο το δυνατό συντομότερο εντός του έτους”.

New MFF, own resources and Recovery plan 15/5/2020

19. Stresses that timing is of the essence and that the Recovery and Transformation Fund must be linked to the current and upcoming MFF and be aligned with its structure and objectives; urges the Recovery and Transformation Fund to become operational as soon as possible this year;

Σημειωτέον ότι μερικές ημέρες μετά το δεύτερο ψήφισμα του Ευρωκοινουλίου, δηλαδή στις 18 Μαίου, έγινε γνωστη η γαλλο-γερμανική πρόταση και την επόμενη εβδομάδα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν και δήλωσε ότι η Επιτροπή έκανε αυτό που της ζητήθηκε.

Διπλή αποχή

Τόσο στην μία, όσο και στην άλλη ψηφοφορία οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απείχαν, όπως είχε αποκαλύψει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.