Τα ελληνοτουρκικά δεν προσφέρονται για εύκολη ρητορεία

Τα ελληνοτουρκικά δεν προσφέρονται για εύκολη ρητορεία

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι τα ελληνοτουρκικά δεν προσφέρονται για εύκολη ρητορεία και προεκλογικά παιχνίδια, έστειλε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών για την μεσαία τάξη.

«Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι η εθνική στρατηγική δεν είναι η εύκολη ρητορεία, εθνική στρατηγική δεν είναι το να απευθύνεσαι στο εσωτερικό ακροατήριο”, ανέφερε με νόημα ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "η επανάληψη στερεοτύπων ή αυτονόητων σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει ούτε την εθνική αυτοπεποίθηση, ούτε την εθνική αποτελεσματικότητα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, επεσήμανε ότι “η επίκληση και μόνο του Διεθνούς Δικαίου και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας, από μόνα τους δεν συνιστούν ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική”, κάνοντας μάλιστα ειδική μνεία για το συσχετισμό δυνάμεων.

“Τα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι θέματα πραγματικού συσχετισμού δυνάμεων, είναι θέματα που συνδέονται με τον στρατιωτικό συσχετισμό δυνάμεων, δεν έχουν την ευκολία ζητημάτων όπως το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Και όπως ανέφερε, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, “όποιος νομίζει ότι η Συνθήκη των Πρεσπών είναι κάτι συγκρίσιμο ή εφάμιλλο με τη διαχείριση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ή του Κυπριακού, έχει ένα πρόβλημα επαφής με την ιστορία, δυσκολεύεται  να αντιληφθεί ποια είναι η νοοτροπία που κυριαρχεί διεθνώς στα θέματα αυτά και κυρίως να αντιληφθεί το μεγάλο πρόβλημα του συσχετισμού των δυνάμεων”.

Ταυτόχρονα με την παρέμβαση του για τα εθνικά θέματα, ο κ. Βενιζέλος έστειλε και μήνυμα ότι θα είναι παρών στο νέο πολιτικό σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται. “Ενόψει της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, προφανώς είμαι ικανοποιημένος αλλά δεν είμαι ούτε επαναπαυμένος, ούτε εφησυχασμένος ή για να το πω λίγο πιο ποιητικά, ποτέ δεν ήμουν τόσο μόνος, αλλά και τόσο συλλογικός”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην πρώτη εφ'' όλης της ύλης δημόσια ομιλία του μετά την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ.

Εκτενή μνεία έκανε στη μεσαία τάξη, επισημαίνοντας ότι ήταν το βασικό θύμα της κρίσης, της ύφεσης, του εσφαλμένου υπολογισμού των πολλαπλασιαστών, κυρίως της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων των τελευταίων τεσσάρων ετών.

“Οι εκλογικές συμπεριφορές δεν αναλύονται εύκολα και μπορεί να μας οδηγήσουν σε επιφανειακά ή εσφαλμένα συμπεράσματα”, είπε, τονίζοντας ότι “το ερώτημα είναι εάν η μεσαία τάξη στην Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει ξανά ένα είδος πολιτικής ηγεμονίας και φυσικά το επόμενο ερώτημα είναι πώς αυτό μπορεί να εκφραστεί”.