Τα δύο δημοσκοπικά ευρήματα που χτυπούν «καμπανάκι» στον Αλέξη Τσίπρα

Τα δύο δημοσκοπικά ευρήματα που χτυπούν «καμπανάκι» στον Αλέξη Τσίπρα

Προφανώς και εκλογές δεν κερδίζεις με τις δημοσκοπήσεις. Προφανώς και οι έρευνες κοινής γνώμης δεν είναι κάτι άλλο από μία “φωτογραφία” της στιγμής. Παρ' όλα αυτά, όσα και αν λέγονται από διάφορες πλευρές, όλα τα κομματικά επιτελεία και παραγγέλλουν δημοσκοπήσεις και αναλύουν κυρίως τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Στην δεδομένη χρονική συγκυρία, κάτι παραπάνω από έναν χρόνο μετά από τις κάλπες του Ιουλίου 2019, θα ήταν απολύτως αφελές εάν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα βρίσκονταν οι απαντήσεις στο κλασικό ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Ελάχιστες φορές στο παρελθόν ένα κόμμα που επικράτησε σε εθνικές εκλογές, έναν χρόνο μετά, να έχει απωλέσει την πρωτοκαθεδρία στις έρευνες.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει λοιπόν και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως το δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Το κυβερνών κόμμα προηγείται σταθερά και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στοιχείο που δεν συνιστά είδηση, δεκατέσσερις μήνες μετά από την εκλογική αναμέτρηση. 

Οι δημοσκοπήσεις όμως αυτές κρύβουν ορισμένα ποιοτικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον επιθυμεί σύντομα, να αποτελέσει ξανά τον έτερο βασικό πόλο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δύο λεπτομέρειες που μπορεί να περνούν απαρατήρητες σε πρώτη ανάγνωση, όμως θα πρέπει να εντοπιστούν και να αναλυθούν. 

- Στο ερώτημα περί της αξιολόγησης των οικονομικών μέτρων που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας το ποσοστό που απαντούν αρνητικά φτάνει το 37%, ενώ οι θετικές γνώμες αγγίζουν το 31%. Με άλλα λόγια οι περισσότεροι στέκονται κριτικά απέναντι στις εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

- Όταν το παραπάνω ερώτημα γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένο και η έρευνα αναζητά το τι ψήφισαν στις εκλογές του 2019 οι ερωτώμενοι το αποτέλεσμα έχει ενδιαφέρον: Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 19% δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τις προτάσεις που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το 13% δηλώνει ότι τις αντιμετωπίζει σίγουρα ή μάλλον σίγουρα αρνητικά. 

Τα δύο παραπάνω τμήματα  της δημοσκόπησης της Pulse που παρουσίασε ο ΣΚΑΙ είναι απολύτως ενδεικτικά του πολιτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας στην παρούσα συγκυρία. Κάτι λιγότερο από ενάμιση χρόνο μετά από τις εκλογές και ακόμα δεν έχει καταφέρει να βρει ούτε τον βηματισμό του, ούτε έχει κατορθώσει να αποκτήσει ξανά επαφή με ένα σημαντικό κόμματι της κοινωνίας που τον στήριξε. Όλα όσα διατυπώνει μοιάζουν να μην “ακουμπάνε” την κοινωνία, ούτε καν ως πρόταση πολλώ δε μάλλον δεν μπορούν να κάνουν τους πολίτες να στρέψουν το βλέμμα τους προς την Κουμουνδούρου. 

Είναι προφανές ότι την εικόνα αυτή την συμμερίζονται στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , κάτι που πιθανόν να δικαιολογεί και την κόντρα της ηγετικής ομάδας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας αυτή την στιγμή είναι εκτός του ραντάρ της ελληνικής κοινωνίας . Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι  δεν μπορεί στο μέλλον να αλλάξει, κάτι που θα πρέπει να έχει στο νου του ο κ. Μητσοτάκης. Εφησυχασμός και επανάπαυση αποτελούν τον κακό σύμβουλο για κάθε ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου, ο οποίος σε τελική ανάλυση δε θα πρέπει να ξεχνά ότι οι... δημοσκοπήσεις ουδέποτε υποκατέστηκαν τις κάλπες...