Τ. Θεοδωρικάκος: Πιστώθηκαν 4 εκατ. ευρώ στο δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους  πληγέντες

Τ. Θεοδωρικάκος: Πιστώθηκαν 4 εκατ. ευρώ στο δήμο Καρδίτσας για αποζημιώσεις στους πληγέντες

Σε χρόνο ρεκόρ ο Δήμος Καρδίτσας έλαβε, ήδη, 4 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις στους πολίτες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι το Κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά και συντονισμένα στην περίπτωση της αντιμετώπισης των ζημιών.

Μιλώντας στον ant1 ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «έχουν, ήδη, πιστωθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο λογαριασμό του Δήμου. Από εδώ και πέρα, είναι δουλειά του να διατεθούν στις οικογένειες που έχουν πληγεί», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και ζήτησε να δοθούν στους πολίτες τα χρήματα, άμεσα, χωρίς γραφειοκρατία. «Εμείς είπαμε στον Δήμο Καρδίτσας: Δώστε τα χρήματα πριν τελειώσει η καταγραφή των ζημιών» πρόσθεσε. «Αυτό το τριήμερο οι πολίτες μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για την επίσκεψή του στην Καρδίτσα και όσα αντίκρισε εκεί, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Είδα θλίψη και απόγνωση, γιατί η ζημιά ήταν πολύ μεγάλη. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη την ελπίδα» και σημείωσε πως μίλησε με πολλούς ανθρώπους, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Καρδίτσα και τόνισε ότι δεν αντιλήφθηκε να υπήρχε κάποια δυσαρέσκεια.

Χαρακτήρισε δε ορισμένες αντιδράσεις «στημένες». «Οι πολίτες βλέπουν ότι το Κράτος έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κρατική μηχανή λειτούργησε συντονισμένα. «Η κυβέρνηση είναι δίπλα στον πολίτη και όχι στα γραφεία», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν μπορεί το 2020 να γίνεται αντιπολίτευση με όρους του 1980».

Το κλειστό σχολείο είναι κακό σχολείο

Αναφερόμενος στην πανδημία χαρακτήρισε τον κορωνοϊό τεράστια απειλή. «Ο κορωνοϊός είναι μια τεράστια απειλή και δεν έχουμε περιθώριο να την υποτιμήσουμε. Η υποτίμηση και η άρνηση της πραγματικότητας μπορεί να μας πάει πολύ πίσω», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να εφαρμόσουμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Ειδικά για τα σχολεία είπε ότι γίνεται σημαντική προσπάθεια από τη συντριπτική πλειοψηφία των δασκάλων και των παιδιών, ενώ για τις καταλήψεις τόνισε ότι με αυτές δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. «Το κλειστό σχολείο είναι κακό σχολείο. Τα προβλήματα όλα λύνονται με διάλογο και συνεννόηση» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο είπε ότι ρυθμίστηκε η προσέλευση των υπαλλήλων σε τρεις δόσεις (7.00, 8.00 και 9.00 το πρωί) με στόχο την αποφυγή του συγχρωτισμού και στα μέσα μεταφοράς. Επίσης, η τηλεργασία θα ισχύσει στο σύνολο του δημοσίου τομέα στο 40%, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση. Επιδιώκεται, παντού, η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού, είναι υποχρεωτική, παντού, η μάσκα και για εργαζόμενους και για πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες και τέλος παρέχονται εναλλακτικά ωράρια εργασίας και ειδικές άδειες για τους εργαζομένους που έχουν παιδιά που μένουν σπίτι και δεν μπορούν να πάνε σχολείο.

Στηρίξαμε την Αυτοδιοίκηση δίνοντας χρήματα για δωρεάν μάσκες

Όσον αφορά στις μάσκες, τόνισε ότι δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. «Με τη μάσκα προστατεύεις όλη την κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σημασία έχει να εφαρμοστούν τα μέτρα ασφαλείας».

Για την υπόθεση με τις μάσκες στα σχολεία ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να υποστηρίξει την Αυτοδιοίκηση και να δώσει δωρεάν μάσκες σε όλα τα παιδιά. «Έπραξε ολόσωστα, γιατί ορισμένοι ανακάλυψαν αμαρτίες κρατισμού και διάφορα άλλα. Η μάσκα στην παρούσα φάση που ζούμε είναι μέσον προστασίας του συνόλου της κοινωνίας. Δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. Ο καθένα φορώντας μάσκα προστατεύει όλους τους άλλους. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η μάσκα είναι απαραίτητη για την προστασία όλων μας, φυσικά είναι και είδος ατομικής ευθύνης. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση πηγαίνουν μαζί». Θύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έδωσε, έγκαιρα, τα χρήματα στην ΚΕΔΕ, η οποία λειτούργησε πολύ γρήγορα και με διαφάνεια.

«Η αστοχία υπήρξε από την πλευρά της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που έδωσε λάθος διαστάσεις. Και θέλω να ξεκαθαρίσω πως κατανοώ ότι δεν μπορούσε η ΚΕΔΕ να αγνοήσει αυτές τις διαστάσεις, γιατί αν το είχε κάνει, σήμερα, θα ήταν υπόλογη για παράβαση καθήκοντος».

«Τεράστια απειλή» κορονοϊός

«Τεράστια απειλή» χαρακτήρισε τον κορονοϊό ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας πως δεν έχουμε περιθώριο να τον υποτιμήσουμε, ενώ αναφερόμενος στη χρήση μάσκας σχολίασε πως δεν είναι μόνο ατομικό είδος προστασίας, αλλά προστατεύει και όλη την κοινωνία.

Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε πως «ο κορονοϊός είναι μια τεράστια απειλή και δεν έχουμε περιθώριο να την υποτιμήσουμε. Μπορεί να μας πάει πολύ πίσω».  Όσον αφορά στις μάσκες, τόνισε ότι δεν είναι ατομικό είδος προστασίας. «Με τη μάσκα προστατεύεις όλη την κοινωνία» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Σημασία έχει να εφαρμοστούν  τα μέτρα ασφαλείας».