Τ. Θεοδωρικάκος: Οι δύο «ωρολογιακές βόμβες» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Τ. Θεοδωρικάκος: Οι δύο «ωρολογιακές βόμβες» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Βασική προτεραιότητα του νέου υπουργείου Εσωτερικών είναι η ολόπλευρη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μάλιστα έκανε λόγο για ύπαρξη δύο ωρολογιακών βομβών:

«Η μία έχει σχέση με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση. Τα 2/3 των Δημάρχων και οι μισοί Περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κυβερνήσουν και να λάβουν αποφάσεις.

Σε λίγες μέρες φέρνουμε νομοθετική παρέμβαση η οποία δίνει λύση σε όσα προβλήματα μπορεί να λυθούν, διευκολύνοντας τις συνεργασίες και συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας σε βασικά όργανα διοίκησης του Δήμου την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη».

Η δεύτερη ωρολογιακή βόμβα αφορά τον ΧΥΤΑ στη Φυλή.

«Η Αττική -και όχι μόνο- κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια, καθώς τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο η διοίκηση της Περιφέρειας, επί σχεδόν πέντε χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δεν έγινε καμία μελέτη. Δεν έγινε καμία χωροθέτηση. Το πρόβλημα όμως έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Επίσημη γνωμοδότηση του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής βεβαιώνει ότι τα περιθώρια στον ΧΥΤΑ της Φυλής έχουν εξαντληθεί και η διάρκεια ζωής του εκτιμάται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους», τόνισε.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα που απειλεί την υγεία των πολιτών και την εθνική οικονομία», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για το μέγεθος του προβλήματος από τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, και ήδη, ύστερα από σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό εξετάζονται όλες οι λύσεις που απαιτούνται σε άμεσο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αποτελεσματικά» επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική στις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές και θα μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα στην τετραετία.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές ισχύει απολύτως η δέσμευση του πρωθυπουργού μας ότι θα ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ένας νέος εκλογικός νόμος στο πρώτο διάστημα της θητείας της. Ο στόχος μας είναι να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και η συναίνεση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Ο εκλογικός νόμος θα χαρακτηρίζεται από αναλογικότητα και από την δυνατότητα να σχηματίζεται κυβέρνηση και να διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. 

Σε κάθε περίπτωση θα καθιερώνεται το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν για την ελληνική Βουλή από τη χώρα στην οποία βρίσκονται» ξεκαθάρισε.

«Το κυριότερο όπλο του Κυριάκου Μητσοτάκη όλα αυτά τα χρόνια ήταν η αξιοπιστία του. Αξιοπιστία που αποτυπώνεται στη Συμφωνία Αλήθειας που πρότεινε στους Έλληνες και με βάση την οποία πήρε την ισχυρή εντολή της 7ης Ιουλίου. Με αυτήν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα πανίσχυρο ηθικό και πολιτικό πλεονέκτημα απέναντί σας», επισήμανε και υπογράμμισε: «Αυτήν προσπαθείτε να χτυπήσετε και πιάσατε τόσο πρόχειρα το θέμα των Σκοπίων».

Εν συνεχεία ανέφερε ότι «η στάση της ΝΔ όμως για το Σκοπιανό ήταν και είναι κρυστάλλινη. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού χθες ήταν απολύτως συνεπής και ίδια πριν και μετά τις εκλογές. Και το μήνυμά του ξεκάθαρο προς όλους. Είναι αστείο λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις επειδή κάποιο στέλεχος εξέφρασε ή είχε εκφράσει μια άλλη άποψη. Εκείνο που δεν μπορεί προφανώς να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η ΝΔ δεν είναι μονολιθικό κόμμα. Υπάρχουν πολλές απόψεις αλλά μία γραμμή. Η εθνική». 

«Είναι σαφές επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί ακόμη να καταλάβει ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν ηττήθηκε και η στρατηγική του εθνικού λάθους της επώδυνης συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

 

Σε ό,τι αφορά την αποκομματικοποίηση του Κράτους ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης:

«Περαιτέρω δεσμεύσεις μας αποτελούν:

- Προγραμματισμός των προσλήψεων στο δημόσιο σε τετραετές επίπεδο παίρνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους.

- Αξιοποίηση της εξειδίκευσης, της γνώσης και της εμπειρίας των εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

- Σύγχρονες μορφές διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με συγκεκριμένους στόχους ανά υπηρεσία και μετρήσιμα αποτελέσματα.

- Καθιέρωση ενός νέου αντικειμενικού συστήματος επιλογής των στελεχών της δημόσιας διοίκησης. Και,

- Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του δημοσίου και απλοποίηση του πειθαρχικού δικαίου.

Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε το πολιτικό στίγμα της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας που σήμανε ουσιαστικά την ήττα «της στρατηγική του ψέματος, της αυταπάτης, του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της απλοϊκής ταξικής αντιστοίχησης,  του τεχνητού διχασμού και της παρωχημένης αντιδεξιάς ρητορικής, που χαρακτηρίζει την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογράμμισε, δε, ότι από την χθεσινή ομιλία του κ. Τσίπρα φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν αλλάζει στρατηγική. «Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απόλυτη ευθύνη για όσα προανέφερα, χθες δεν είχατε ούτε μια καλή κουβέντα να πείτε για τις ιστορικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, που εκφράζουν και αιτήματα ζωής  των τοπικών κοινωνιών, όπως τα πρότυπα σχολεία στο Περιστέρι, το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Κερατσίνι, την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού», σημείωσε.