Τ. Θεοδωρικάκος: «Μαραθώνιος ο αγώνας κατά του κορονοϊού»

Τ. Θεοδωρικάκος: «Μαραθώνιος ο αγώνας κατά του κορονοϊού»

Ο αγώνας ενάντια στον κορωνοϊό δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος, δήλωσε ο Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε την τέλεια καταιγίδα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση στηρίζουν την Αυτοδιοίκηση για να αποτελέσουν έναν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και ανάπτυξης. και ανέφερε ότι έχουν δοθεί 10,7 εκατ. στους Δήμους και 5 εκατ. στις Περιφέρειες για τις έκτακτες δαπάνες.

Τόνισε ακόμη ότι σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων κ. Σταμάτη και τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, «οδηγούμαστε σε ένα κατ’ αρχήν τρίμηνο πάγωμα των υποχρεώσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο θα εξετασθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες, είτε με μείωση επιτοκίων είτε με επί πλέον "πάγωμα"»,.

Το δεύτερο μέτρο διευκόλυνσης, όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, είναι η δυνατότητα των Δήμων να πάρουν προκαταβολή των ΚΑΠ για να καλύψουν υποχρεώσεις τους που δεν μπορεί να καλυφθούν από τα ανταποδοτικά τέλη, με υποχρέωση εξόφλησης έως και 72 μήνες. «Έχουν μπροστά τους έξι ολόκληρα χρόνια για να μοιράσουν το οικονομικό βάρος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, επίσης, ότι μεθαύριο Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοινώσει το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Δήμους «στηρίζοντας ξανά την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και μέσα σε αυτό το πρόγραμμα θα εντάσσονται δράσεις και δαπάνες ενάντια στον κορωνοϊό. Και αυτό θα αποτελέσει μια πρόσθετη ανακούφιση για τους Δήμους».

Υπενθύμισε ότι οι Δήμοι που έχουν μπει σε καραντίνα έχουν λάβει πρόσθετη έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε 4μηνες συμβάσεις για να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν.

Για τον χρόνο χαλάρωσης των μέτρων ο κ. Θεοδωρικάκος εκτίμησε όμως ότι όσο πιο πειθαρχημένα εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η χαλάρωση των μέτρων. «Πρέπει να δείξουμε υπομονή και καρτερικότητα. Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα ξέρουμε να βάζουμε τα δυνατά μας», είπε.

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα ο υπ.Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση, πρώτη στην Ευρώπη, έχει πάρει τα περιοριστικά μέτρα με τα οποία σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο όπλο για να παραμείνει όρθια η οικονομία μας.

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέτρων που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την υποστήριξη των θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο για να παραμείνει όρθια και παραγωγική η οικονομία μας», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος για να προσθέσει: «Στηρίζουμε εργαζόμενους, την υγιή επιχειρηματικότητα με ένα πακέτο μέτρο το οποίο υλοποιείται. Ο κ. Τσίπρας έχει μια ιστορία σε μαξιμαλιστικούς στόχους και πιστεύω ότι δεν είναι χρήσιμος οδηγός αυτή τη στιγμή να επανέλθουμε σε πρόσθετα αιτήματα, τα οποία δεν είναι σε θέση να ικανοποιηθούν».