Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων

Ετοιμάζουμε σχέδιο συμφωνίας για την ψήφο των αποδήμων

«Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση κάνουν τα πάντα προκειμένου να διευκολυνθεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τη συνεδρίαση σήμερα της Διακομματική Επιτροπή για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «η μοναδική προϋπόθεση που θέσαμε στη σημερινή συζήτηση για να πετύχουμε τη συμφωνία είναι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού να μετράει ισότιμα με την ψήφο των Ελλήνων που ψηφίζουμε εδώ στην πατρίδα μας». 

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε ακόμα πως η συζήτηση ήταν πάρα πολύ ουσιαστική και ότι «δεσμεύτηκα να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο συμφωνίας με τέσσερα σημεία, προκειμένου να δοθεί σε όλα τα Κόμματα. Το πλαίσιο αυτό παίρνει υπ' όψιν του τις θέσεις όλων των πολιτικών Κομμάτων προκειμένου να μπορέσουμε να  βρεθεί λύση». 

«Η επόμενη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα και σε αυτή θα κριθεί εάν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία, η οποία θα δώσει την οριστική λύση», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, η απόφαση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να νομοθετήσει τη διευκόλυνση αυτού του δικαιώματος γιατί το οφείλουμε στα παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης και στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που ζουν μακριά από την πατρίδα τόσα χρόνια και έχουν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα». 

Η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής η οποία διήρκεσε δυόμιση ώρες θα επαναληφθεί τη Δευτέρα, στις 12.00 το μεσημέρι. Στη νέα συνεδρίαση θα εξετασθεί πλαίσιο τεσσάρων σημείων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, πάνω στα οποία θα στηριχθεί πιθανή συμφωνία των κομμάτων για την κατάθεση κοινά αποδεκτού νομοσχεδίου.