8ος χρόνος, ημέρα 2476η
Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

Τ. Θεοδωρικάκος: Διπλάσιοι οι εξωτερικοί χώροι για τα καταστήματα εστίασης

Τ. Θεοδωρικάκος: Διπλάσιοι οι εξωτερικοί χώροι για τα καταστήματα εστίασης

Νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του χώρου για τραπεζοκαθίσματα θα φέρει την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, όπου θα επιτρέπεται ο διπλασιασμός τους, χωρίς επιπλέον χρέωση σε δημοτικά τέλη. Παράλληλα, θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες απόφαση και για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων για να αντιμετωπίσουν τις απώλειες.

Σε συνεντεύξεις του στο MEGA και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε πως στις ρυθμίσεις για τα καταστήματα εστίασης που θα έρθουν στη Βουλή την Τετάρτη θα προβλέπεται:

* Τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων να έχουν την δυνατότητα, σε συνεργασία με τον δήμο, να διπλασιάσουν το χώρο που χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

* Εάν είναι εφικτή η πεζοδρόμηση χώρων, οι δήμοι θα την αποφασίζουν σε συνεργασία με την αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρχουν πρόσθετες κατασκευές ή ηχορύπανση

* Ο επιπλέον χώρος στα καταστήματα εστίασης θα δίνεται χωρίς να χρεώνονται με επιπλέον δημοτικά τέλη

* Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει ανοικτός διάδρομος για τους πεζούς (τουλάχιστον 1,80 μ.) και να μη παρεμποδίζεται η πρόσβαση και η διέλευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες

* Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η επέκταση χώρου, θα δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώσουν τα δημοτικά τέλη έως και 50%

Πρόστιμα για αυθαιρεσίες

«Μας ενδιαφέρει να ανοίξουν τα καταστήματα, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να υπάρχει τζίρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος και τόνισε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν αυθαιρεσίες σε πρώτη φάση θα υπάρξουν πρόστιμα και σε δεύτερη αφαίρεση αδειών.

«Θα είμαστε κατηγορηματικοί στη νομοθετική παρέμβαση που θα κάνουμε», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Η συζήτηση δεν είναι πώς θα αυθαιρετήσουμε. Η συζήτηση είναι πώς όλοι μαζί θα οργανώσουμε αυτό το καλοκαίρι καλύτερα, τις χωροταξικές δυνατότητες που έχουμε, όχι μόνο στην Αθήνα, νομοθετούμε για όλη την Ελλάδα».

Όπως διευκρίνισε «όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως γιατί θα υπάρχει πρόβλεψη ότι θα πληρώνουν πρόστιμα και στη συνέχει θα αφαιρούνται άδειες. Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν μια κοινωνική ισορροπία. Έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε το μέτρο και τη λογική. Απλά σε αυτή τη φάση πρέπει να διευκολύνουμε τους επαγγελματίες γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε το οικονομικό τσουνάμι που δεν θα είναι απλή υπόθεση».

Κ. Μπακογιάννης: Ο μεγάλος περίπατος

Ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρουσίασε στον κ. Θεοδωρικάκο μία πρόταση ευρείας πεζοδρόμησης για τη στήριξη των καταστημάτων και την επέκταση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων. Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει: «Πρώτη συνάντηση της εβδομάδας του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη. Ο Κώστας Μπακογιάννης έχει προετοιμάσει μια εξαιρετική πρόταση ευρείας πεζοδρόμησης στο κέντρο της Αθήνας με τον τίτλο "Ο μεγάλος περίπατος". Το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει με ενθουσιασμό το σχέδιο του».

Οικονομική στήριξη στους δήμους

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης στη διάρκεια της κρίσης και τη μείωση των πόρων, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες». Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα είναι ενεργή και θα δέχεται αιτήματα έως τις 30 Ιουνίου 2020.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αναγνώρισε ότι στη συγκεκριμένη περίοδο η Δήμοι έχουν μειωμένους πόρους και πρόσθεσε ότι «το κράτος είναι εδώ για να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση». Κι ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει πρώτη δόση έκτακτης οικονομικής στήριξης για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να καλύψουν τις οικονομικές απώλειες».

Έκκληση για υπομονή

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «τους δυο μήνες της καραντίνας δείξαμε τον καλύτερο εαυτό μας, δημιουργήθηκε ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, ενότητας και αλληλεγγύης μεταξύ κράτους και πολιτών την οποία πρέπει να διατηρήσουμε για να πάμε μπροστά και στο επόμενο διάστημα» και σημείωσε πως «το κράτος οφείλει να υλοποιήσει ένα σχέδιο εξυπηρέτησης των πολιτών». Σχολιάζοντας τις ουρές στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Αριστείδου, υποστήριξε ότι «προφανώς οι εικόνες που είδαμε προηγουμένως δεν είναι κάτι τέτοιο».

Συνέστησε υπομονή για μία με δύο εβδομάδες ακόμα ώστε να προχωρήσει η άρση των περιοριστικών μέτρων και απηύθυνε έκκληση, ιδιαίτερα στους νέους, «να σκεφτούν ότι από την υπομονή τους θα εξαρτηθούν κρίσιμα στοιχεία για τη ζωή μας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια». Και πρόσθεσε: «Θα ήταν επώδυνο μια οπισθοχώρηση στους υγειονομικούς δείκτες να οδηγήσει σε άλλες αποφάσεις που θα επιδεινώσουν ξανά την κατάσταση στην οικονομία».

Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, ωστόσο επιβεβαίωσε πως στις επόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, θα ψηφίσουν και οι Έλληνες του εξωτερικού.