Τ. Πετρόπουλος: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Τ. Πετρόπουλος: Θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνέντευξή του στα Νέα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θα επιστραφούν περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει.

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων», σημειώνει και τονίζει πως αυτό δεν θα γίνει μόνο όπου υπάρχουν αρνητικές αποφάσεις.

Σημείωσε ότι το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

«Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης προαναγγέλλει ρύθμιση οφειλών «με απλοποιημένες διαδικασίες» για όσους δεν κατάφεραν για τεχνικούς λόγους να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ καθιστά σαφές ότι όποιος εγκαταλείψει ρύθμιση οφειλής στην οποία έχει ενταχθεί, δεν θα ενταχθεί σε νέα ρύθμιση και θα απολέσει εκείνες στις οποίες είχε ενταχθεί.