Τ. Πετρόπουλος: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν σημαίνει ότι θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις

Τ. Πετρόπουλος: Η εγκύκλιος Χουλιαράκη δεν σημαίνει ότι θα γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις

Παρά το γεγονός ότι η γερμανίδα καγκελάριος, Αν. Μέρκελ, ξεκαθάρισε σήμερα ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα σταματήσουν στις 20 Αυγούστου, όταν λήγει το πρόγραμμα, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, επιμένει ότι οι περικοπές στις συντάξεις που έχουν συμφωνηθεί, είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων δήλωσε σήμερα πως «δεν σημαίνει η εγκύκλιος Χουλιαράκη απαγόρευση της πρόβλεψης, που έχουμε κάνει, ότι μπορούν να μην έλθουν οι μειώσεις στις συντάξεις», μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».

Αναφερόμενος στην εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που εστάλη στους φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019 και μεταφέρει τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου για μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ από τον Ιανουάριο του 2019, ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε: «Κάθε χρόνο τέτοιον μήνα, πάντα βγαίνει αυτή η εγκύκλιος, που ορίζει το πλαίσιο με βάση τα ισχύοντα στον νόμο για τον προσδιορισμό των στόχων του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Έχουμε πει ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις η εγκύκλιος Χουλιαράκη προσδιορίζει με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό. Από αυτή τη διαδικασία της εγκυκλίου θα βγουν και τα πλεονάσματα, θα βγουν και τα υπερπλεονάσματα και το έδαφος που έχουμε, για να χτίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, καλύτερο, πιο ευοίωνο και για τους ασφαλισμένους και για την ανάπτυξη».

«Η εγκύκλιος αυτή», συνέχισε ο υφυπουργός, «είναι μία κατεύθυνση για προετοιμασία των σχεδίων προϋπολογισμού -κάθε υπουργείο να βγάλει τα έσοδα, τα έξοδα, τις προβολές όσον αφορά τις δαπάνες- και θα χτιστεί ο προϋπολογισμός, όπως θα παρουσιαστεί τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και εκεί θα δούμε πράγματι πως ό,τι έχουμε πει θα αποτελέσει περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, με καλύτερους όρους για τις συντάξεις, με καλύτερους όρους για τα κοινωνικά μέτρα υπέρ των αδυνάμων, με καλύτερους όρους για την ανάπτυξη».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μέσα από τα πλεονάσματα δεν αφορά μόνο τις συντάξεις -θα δούμε σε ποιο επίπεδο θα επενεργήσουμε στο ζήτημα των συντάξεων- έχουμε πει ακόμη και για τα θέματα των συντάξεων χηρείας, ότι θα τα δούμε στο πλαίσιο μιας κατάστασης πιο βελτιωμένης, που μας δίνει η ευχέρεια των αποτελεσμάτων που έχουμε στα οικονομικά και του ΕΦΚΑ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ