Τ. Ερντογάν: Άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Τ. Ερντογάν: Άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Του Τάσου Ευαγγελίου

Με το βλέμμα προς την Ευρώπη κινείται ο Ερντογάν και πλέον δείχνει να επιβεβαιώνεται πως η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συνδέεται με την προσπάθειά του να βρει... συμμάχους στη σύγκρουση με τον Τραμπ και τις ΗΠΑ.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, μια ημέρα μετά την απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών, είχε συνομιλία με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ αύριο θα επικοινωνήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν. Μάλιστα όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν οι επικοινωνίες αυτές θα γίνουν κατόπιν αιτήματος των δυο Ευρωπαίων ηγετών.

Πλέον όλα δείχνουν πως οι κινήσεις του Ερντογάν που επιμένει να διατηρεί υψηλούς τόνους στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν είναι τυχαίες ενώ ο επαναπατρισμός των δύο ελλήνων στρατιωτικών οφείλεται στους πολιτικούς του ελιγμούς έναντι των κυρώσεων που επιβάλλει στην Τουρκία και όχι στην good diplomacy της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν δείχνει στην παρούσα φάση να επενδύει στις τεταμένες σχέσεις των Ευρωπαίων με τις ΗΠΑ και να επιλέγει το δρόμο του ο «εχθρός του εχθρού μου φίλος μου». Σε αυτή τη βάση φαίνεται πως έχει ενταχθεί και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ενέδωσε στις πιέσεις των Αμερικανών που είχαν ζητήσει εκτός του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον την απελευθέρωση και άλλων κρατουμένων προκειμένου να άρουν τις κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Αν και ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος μπροστά στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα του, η οποία σημειωτέον βρίσκεται ένα βήμα πριν την χρεοκοπία (ήδη γίνεται λόγος για εφαρμογή capital controls) και να προχωρήσει ακόμη και στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον εν τούτοις προς το παρόν δείχνει να επιλέγει την αποστολή... μηνυμάτων προς την πλευρά του Λευκού Οίκου.

Ήδη το πρωί ανακοίνωσε την επιβολή δασμών που φτάνουν έως το 140% σε αμερικανικής προέλευσης προϊόντων ενώ ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως ναι μεν στόχος είναι η επίλυση των προβλημάτων με τις ΗΠΑ αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Ουάσινγκτον να σταματήσει να επιχειρεί τον επηρεασμό της Τουρκικής δικαιοσύνης.

Μάλιστα ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις συνομιλίες αν οι ΗΠΑ επιδείξουν «εποικοδομητική στάση» στο πλαίσιο της επίλυσης μιας διπλωματικής διένεξης.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε πως η Τουρκία θα έχει θετική στάση ως προς τη διεξαγωγή των εμπορικών συναλλαγών στα εθνικά νομίσματα προκειμένου να διαφύγει από την πίεση του δολαρίου. Θέση που εξέφρασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλουτ Τσαβούσογλου.