SZ: «Το βέτο στο ευρωομόλογο ντροπιάζει τη Γερμανία»

SZ: «Το βέτο στο ευρωομόλογο ντροπιάζει τη Γερμανία»

Με τίτλο «Ντροπιαστικό βέτο» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung την άρνηση της Γερμανίας στην έκδοση ενός ευρωομολόγου, σημειώνοντας ότι «συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία μιλούν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αρνούνται ωστόσο την ίδια στιγμή να εξετάσουν τα υπέρ και τα κατά ενός ευρωομολόγου. Θα βοηθούσε, ναι ή όχι; Η άρνηση αυτή είναι ντροπιαστική για τη Γερμανία». 

«Η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ αρνείται στις γειτονικές χώρες αυτό που κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Καγκελάριος και υπ. Οικονομικών υπόσχονται ότι θα εξαντλήσουν όλα τα μέσα για την καταπολέμηση της κρίσης. Και ορθώς διότι έτσι αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης. Ό, τι ισχύει όμως σε εθνικό θα έπρεπε να ισχύσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το όχι στα ευρωομόλογα δημιουργεί μια κοινωνία δύο τάξεων στην Ευρώπη: εκείνων που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα και εκείνων που δεν την διαθέτουν», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι σε περίπτωση έκδοσης «κορονο-ομολόγου» το μήνυμα θα είναι τόσο ισχυρό όσο εκείνο του «whatever it takes» του τότε προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ευρωκρίση.

«Υπάρχουν δύο επιχειρήματα υπέρ του ευρωομολόγου: Πρώτον, αποτρέπει τον κίνδυνο μια χώρα της ευρωζώνης να συνθλιβεί από τα χρέη. Δεύτερον, θα είναι ένα ομόλογο ορισμένης χρονικής διάρκειας και συγκεκριμένου όγκου. Τα αδύναμα κράτη θα επωφελούνταν από το αξιόχρεο της Γερμανίας. Το επιτόκιο του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα στο -0,47%. Το ευρωομολόγο θα είχε ωστόσο επιτόκιο με θετικό πρόσημο γύρω στο 0,2%. Για τη Γερμανία αυτό θα σήμαινε επιπλέον κόστος 900 εκατ. ευρώ, αν το ευρωομολόγο είχε όγκο 500 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι μεγάλο. Ίσως το Βερολίνο θα μπορούσε να συνεχίσει την έκδοση εθνικών ομολόγων και να διοχετεύσει τα κέρδη από αυτό σε ένα ευρωπαϊκό ταμείο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού. Σε περίπτωση όμως που η Γερμανία επιμείνει στο όχι τότε δεν αποκλείεται οι υπόλοιπες χώρες να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου χωρίς το Βερολίνο με αποτέλεσμα να διχαστεί η ευρωζώνη», προσθέτει η SZ. 

Ωστόσο, σαφή θέση κατά της έκδοσης παίρνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Mε αφορμή την επιστολή-έκκληση ιταλών δημάρχων και βουλευτών προς το Βερολίνο υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, που δημοσιεύθηκε χθες, η FAZ τη χαρακτηρίζει «Λάθος εργαλείο».

«Oι Ιταλοί πολιτικοί ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν την κοινή ανάληψη χρεών, παρά μόνο μια οικονομική βοήθεια για να διασωθεί η ιταλική οικονομία, η υγεία και η παιδεία. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός όμως δεν είναι απαραίτητα τα ευρωομολόγα. Θα είχε περισσότερο νόημα να δημιουργούνταν ένα ταμείο στήριξης. Η άμεση χρηματική βοήθεια θα συνιστούσε πιο σαφή έκφραση αλληλεγγύης από την ανάληψη κοινών χρεών. Η έκκληση για ευρωομολόγα σχετίζεται και με τον φόβο για αυξημένα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων. Ο κίνδυνος αυτός απειλεί όμως και την υπόλοιπη ευρωζώνη. Δεν σχετίζεται με την αλληλεγγύη».