ΣΥΡΙΖΑ: Καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού η Συμφωνία των Πρεσπών

ΣΥΡΙΖΑ: Καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού η Συμφωνία των Πρεσπών

Καλώντας τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως καταλύτη για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, ενώ παράλληλα επιχειρεί να θέσει εκ νέου διαχωριστικές γραμμές επενδύοντας για μία ακόμα φορά στην πόλωση και τη διχαστική λογική.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η στοίχιση πίσω από τη Νέα Δημοκρατία της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα αποτελεί στρατηγικό λάθος με ιστορικές συνέπειες» και συνεχίζει λέγοντας πως «οι όποιες διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλμα».

Τα μέλη της Π.Γ. του κυβερνώντος κόμματος σημειώνουν επίσης πως η Συμφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενώ επισημαίνουν επίσης ότι η ιθαγένεια είναι το «νομικό δεσμό ενός κράτους με τους πολίτες του, κι όχι σε εθνότητα, κάτι το οποίο, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να το κάνει μια Διεθνής Συμφωνία, αλλά και που θα ήταν παράδοξο, από τη στιγμή που το ίδιο το Σύνταγμα της γειτονικής μας χώρας μιλάει για μια κοινωνία η οποία περιγράφεται ως πολυσυλλεκτική, πολλών λαών» και σημειώνει: «Επίσης, το Σύνταγμα της, πλέον, ορίζει ρητά ότι η υπηκοότητα δεν προσδιορίζει, ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες. Το ίδιο ξεκαθαρίζει χωρίς καμία αμφισβήτηση και η ρηματική Διακοίνωση της Συμφωνίας, η οποία είναι πλήρως δεσμευτική».