ΣΥΡΙΖΑ «53+»: Συμμαχία «παρά φύσιν» αυτή με τους ΑΝΕΛ

ΣΥΡΙΖΑ «53+»: Συμμαχία «παρά φύσιν» αυτή με τους ΑΝΕΛ

Η σχέση με τους ΑΝΕΛ καθώς και οι σχέσεις με την Εκκλησία βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του κειμένου των «53+» που κατέθεσαν στην Κεντρική Επιτροπή τοπυ ΣΥΡΙΖΑ.     

Οι «53+» ζητούν αξιολόγηση της συνεργασίας της κυβέρνησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισημαίνοντας πως έχει δημιουργηθεί ένα παράδοξο και ξένο για την Αριστερά πλαίσιο και κάνουν λόγο για «συμμαχίες παρά φύσιν».

Αναφέρουν ειδικότερα: «Έτσι, μέσα σε αυτές τις αναγκαστικές αντιφάσεις, μέσα σε αυτό το παράδοξο και ξένο για την Αριστερά πλαίσιο, περιορίζονται οι δυνατότητες συμμαχιών, κυρίως στο πολιτικό πεδίο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως «ανάδελφο» κόμμα, ως κόμμα χωρίς συμμαχίες ή με συμμαχίες «παρά φύσιν», που αναγκαστικά γέρνουν τη ζυγαριά προς τα δεξιά».

«Ο χρόνος που απομένει είναι κρίσιμος για να αποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο αρχικός επώδυνος συμβιβασμός δεν ήταν στρατηγικός, δεν ήταν μόνιμος, δεν είχε ιδεολογικά χαρακτηριστικά».

Στο θέμα των σχέσεων κυβέρνησης-Εκκλησίας τονίζουν: «Αρνητικό παράδειγμα, είναι η αμηχανία μπροστά στις απαιτήσεις της ηγεσίας της Εκκλησίας. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας και έχει ανεχτεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός. Η παρεμβατική και συνάμα αναχρονιστική τακτική του ηγετικού πυρήνα της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, προκύπτει και από τη στάση που κρατά στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, πρωτοστατώντας στο εθνικιστικό παραλήρημα».