ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους ευτελίζει τον θεσμό

ΣΥΡΙΖΑ: Η εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους ευτελίζει τον θεσμό

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Ευτελισμό χαρακτηρίζει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από 151 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου στη Βουλή οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι η ΝΔ θα πρέπει να σεβαστεί τόσο την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη βουλή, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της.

«Η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για εκλογή του Προέδρου με μόνον 151 βουλευτές παραβιάζει τις διαδικαστικές προϋποθέσεις του άρθρου 110 του Συντάγματος, όπως ερμηνεύεται τόσο από το ΣτΕ όσο και από το ΑΕΔ, γιατί κινείται αντίθετα προς την κατεύθυνση που αποφάσισε η προτείνουσα βουλή. Έρχεται σε αντίθεση όμως και με όσα ο ίδιος πριν λίγα χρόνια υποστήριζε, εφόσον η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ταυτόσημη με την πρόταση της ΝΔ το 2014, η οποία δεν φέρει μόνον την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του σημερινού, Κ. Μητσοτάκη: σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου με ευρεία κοινοβουλευτική αποδοχής αυτός να επιλέγεται απευθείας από το λαό. Σε κάθε περίπτωση, εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου, καθιστώντας τον άθυρμα της ελάχιστης εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε τα εξής: «Θέματα που δεν έχουν τεθεί καθόλου από την προτείνουσα Βουλή, όπως η μείωση της πλειοψηφίας των 200 εδρών σε 180 για την άμεση εφαρμογή εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, είναι αδιανόητο να θεωρούνται ότι βρίσκονται εντός της αναθεωρητικής ύλης. (Υπενθυμίζεται ότι για να αποκλειστεί οποιοδήποτε παρόμοιο ενδεχόμενο,  η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση απλής αναλογικής προέβλεπε προσθήκη νέου εδαφίου στο άρθρο 54 παρ. 1, όχι τροποποίησή του)».