Συζήτηση και αναβολή αύριο στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο

Συζήτηση και αναβολή αύριο στο ΣτΕ για τη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο Υπερταμείο

Στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθούν αύριο, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019 οι αιτήσεις επτά Δήμων που σχετίζονται με το θέμα της υπαγωγής στο υπερταμείο (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) 10.119 ακινήτων του Δημοσίου, όπως αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, κ.λπ. συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ., ενώ αντίθετα θα αναβληθεί η αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, καθώς και δύο Δήμων.

Ειδικότερα, η σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Παπαδοπούλου η οποία είναι εισηγήτρια στην αίτηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και των Δήμων Πατρέων και Σπάρτης, θα αναβάλει την αυριανή συζήτηση, καθώς δεν έχουν στείλει τα αναγκαία έγγραφα και στοιχεία οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς. Η νέα ημερομηνία συζήτησης θα οριστεί αύριο.

Παράλληλα, η πάρεδρος Δήμητρα Μαυροπόδη η οποία είναι εισηγήτρια στις αιτήσεις επτά Δήμων (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωαννιτών, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χανίων, Χαλανδρίου και Ωραιοκάστρου), όπως και του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κατά την αυριανή συζήτηση θα προτείνει να εκδοθεί προδικαστική απόφαση.

Με την προδικαστική απόφαση θα τάσσεται ρητή προθεσμία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς για να διαβιβάσουν στο ΣτΕ τα αναγκαία εκείνα έγγραφα και στοιχεία (τους πλήρεις φακέλους, όπως λέγεται στην δικαστική ορολογία), όπως και σταλούν οι κυβερνητικές θέσεις-απόψεις της επί των ισχυρισμών των προσφευγόντων, προκειμένου να μπορούν να συζητηθούν οι αιτήσεις ακύρωσης.

Ακόμη, παρέμβαση υπέρ του κύρους των κυβερνητικών αποφάσεων έχει κάνει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Δήμοι, κ.λπ. οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην διεθνή σύμβαση της Γρανάδας οι δύο κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάζονται προς εκποίηση (πώληση) στο υπερταμείο αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία, προστατευόμενες περιοχές Natura και Ramsar, δασικές εκτάσεις αιγιαλοί, υδρότοποι, κ.λπ. Για το λόγο αυτό ζητούν να ακυρωθούν οι επίμαχες σχετικές αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (18.6.2018) και του υπουργού Οικονομικών (19.6.2018).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ