Σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι αποφασίστηκε για την αποσυμφόρηση νησιών

Σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι αποφασίστηκε για την αποσυμφόρηση νησιών

Η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Τάκη Θοδωρικάκου προκειμένου να στηριχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέριεας που θα εμπλακούν στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες, αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πριν από λίγες ημέρες σε συνάντηση που είχε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με τους 13 περιφερειάρχες είχε ζητήσει τη στήριξή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Ουσιαστικά ενεργοποιείται και το υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Τάκη Θεοδωρικάκο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει λάβει πλέον ασφυκτικές διαστάσεις καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι ροές από τα τουρκικά παράλια. 

Αποφασίστηκε επίσης ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για το ίδιο θέμα την περασμένη Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, τονίστηκε ότι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται και η αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Στις 27 Σεπτεμβρίου σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε ζητήσει από τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, τη στήριξη των Περιφερειών και της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών και την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά.

Οι περιφερειάρχες είχαν αποφασίσει ομόφωνα να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας.

Διαβάστε ακόμα: 

- Die Welt: Μόνο ένας στους 50 μετανάστες επιστρέφει από την Ελλάδα στην Τουρκία