ΣΥΡΙΖΑ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο!

ΣΥΡΙΖΑ: Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο!

Του Γιάννη Σιδέρη

Είχε δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν υπάρχει αστάθεια είπε».

Και όντως! Απευθυνόταν σε μια ομάδα παγωμένη, αμήχανη, σκιά των παλαιών χαρούμενων προσώπων, μια κοινοβουλευτική ομάδα που έδειχνε υποταγμένη στην μοίρα των μνημονιακών ψηφοφοριών που έρχονται. Τα όποια αναιμικά χειροκροτήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της ομιλίας του, ήταν όταν δικαίωσε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά... των μέτρων που η κυβέρνησή εφαρμόζει. Ειδικά όταν υποστήριξε ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις «αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί της κυβέρνησης», ξύπνησε τα ηρωικά αγωνιστικά αντανακλαστικά των  βουλευτών, και απέσπασε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν εκπλήξεις αρνητικής ψήφου στο ασφαλιστικό, δεδομένου ότι υπήρχαν και  βουλευτές που δεν προσήλθαν στην συνεδρίαση της Κ.Ο. Ωστόσο από τις τοποθετήσεις που μάθαμε ότι έγιναν από τους βουλευτές,  δεν αφορούσαν αντιρρήσεις και καταδικαστικές θέσεις επί του ασφαλιστικού, αλλά παράπονα γιατί δεν υπάρχει  μεγαλύτερη  συνεργασία και ενημέρωση εκ μέρους των υπουργών. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα που ρωτήσαμε πως εξηγεί την «ατονία των διαμαρτυριών αφού άλλα λέμε κι άλλα κάνουμε», απάντησε: Αυτά τα είπαμε τον Ιούλιο. Τώρα ξέρουν τι ψήφισαν, σε τι να διαμαρτυρηθούν;

(Μοναδική νότα διαφοροποίησης ήταν από βουλευτή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση του γιατί οι Συριζαίοι βουλευτές, «για λόγους αρχής», δεν κάνουν ρουσφέτια, και σε μια εβδομάδα τα ρουσφέτια που ζήτησαν οι ψηφοφόροι από τους Συριζαίους, διεκπεραιώνονται από τους  ΝΔτες βουλευτές που έχουν ισχυρή πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό)!

Οι βουλευτές ήταν παγωμένοι αλλά ο κ. Τσίπρας ήταν λαύρος (πνιγμένος πάντα στο δίκιο του) κατά των πολιτικών του αντιπάλων, καθώς χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ως δεκανίκι της Δεξιάς. Την στιγμή που στην Πορτογαλία υπάρχει κυβέρνηση Αριστεράς με την Σοσιαλδημοκρατία, είπε, αυτό που έχει απομείνει στην Ελλάδα ως σοσιαλδημοκρατικό εμφανίζεται να προϋποθέτει για οποιαδήποτε σύμπραξη για το μέλλον την συμμετοχή μιας διαλυμένης Νέας Δημοκρατίας, είπε ο πρωθυπουργός.

Για το περί διαλυμένης ΝΔ σαφώς έχει δίκιο. Οι αριστεροί της Πορτογαλίας πάντως δεν έβριζαν προδότες και γερμανοτσολιάδες τους σοσιαλδημοκράτες της Πορτογαλίας, όπως έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα.  

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στην συμμετοχή οικουμενικής κυβέρνησης: «Ας ξεχάσουν τα σενάρια των οικουμενικών κυβερνήσεων», είπε. Τους κάλεσε όμως να μην ξεχάσουν να έρθουν να υπερψηφίσουν τα μνημονιακά του μέτρα! Το ίδιο έκανε, σαφώς πιο ευγενώς η κ. Γεροβασίλη, αλλά και αρκετοί άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στα τηλεοπτικά παραθύρια της διαπλοκής, την οποία   καταγγέλλουν δριμέως και ξημεροβραδιαζόμενοι σε αυτά!

Πιο ωμά πάντως και περιεκτικά έθεσε το δίκιο της κυβέρνησης βουλεύτρια του κόμματος (όπως θέλει η  γλωσσοπλασία του ΣΥΡΙΖΑ τις γυναίκες βουλευτές): «Δεν θέλουμε συγκυβέρνηση, δεν θέλουμε οικουμενική κυβέρνηση, θέλουμε όμως στήριξη στα δύσκολα νομοσχέδια». Όχι δεν τα θέλουν όλα δικά τους!

Φυσικά ο πρωθυπουργός κατήγγειλε και το «μηντιακό σύστημα» που «ξεψυχά και βρυχάται» όπως είπε. Παραδόξως όμως  διαρροή από το Μαξίμου για συζήτηση - ή δήθεν συζήτηση – Τσίπρα, Ολάντ, που ήταν καταδικαστική για το ΠΑΣΑΟΚ,   διοχετεύτηκε  επιλεκτικά και προνομιακά, μόνο σε αυτό το μηντιακό σύστημα, που «ξεψυχά και βρυχάται»!

Ο σχετικός διάλογος, που κατά το Μαξίμου έγινε την Δευτέρα στο Παρίσι, και ο οποίος προκάλεσε την μήνιν του ΠΑΣΟΚ και ώθησε τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Παύλο Χρηστίδη να χαρακτηρίσει τον κ. Τσίπρα ότι είναι «και στο ψέμα είναι αδίστακτος», είναι:

F. Hollande: "Τι έγινε με το ΠΑΣΟΚ. Πήγε πάλι με τη ΝΔ;"

Α. Τσίπρας:"Συμβαίνουν αυτά στην πολιτική".

F. Hollande : "Δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω με αυτή την κατάσταση",

Α. Τσίπρας: "Δε θέλω βοήθεια με αυτή την κατάσταση. Θέλω να με βοηθήσεις να αποφύγω τα εμπόδια του Σόιμπλε"

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του επιτιθέμενος στους εχθρούς της κυβέρνησης που θέλουν να την ρίξουν, με τη γνωστή ρήση που πηγάζει από τη ζωή των νομάδων της αραβικής ερήμου: «τα σκυλιά αλυχτούν, αλλά το καραβάνι προχωράει». Μήνυμα συσπείρωσης μεν στο καραβάνι, αλλά και προειδοποίησης. Αν κανείς ξεφύγει από το καραβάνι θα τον φάνε τα σκυλιά - ή κατά το παλιό του Αβερώφειο, όποιος φύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος.  

Φυσικά το «καραβάνι» φοβάται να μην μείνει από δυνάμεις στην έρημο των μνημονιακών μέτρων και επιτίθεται κατά των σκυλιών γιατί δεν γίνονται κυβερνητικοί βαστάζοι, προκειμένου η κυβέρνηση της Αριστεράς να ψηφίσει το μνημόνιο!

Αν κάποιος θεωρήσει ότι όλη αυτή η λογική εμπεριέχει λατρεία της εξουσίας, αριστερό βοναπαρτισμό, αναιτιολόγητη οίηση, αλλά και γρονθοκόπημα της κοινής λογικής, μπορεί να ανήκει στην αγέλη των σκυλιών  που αλυχτά!

Γενικώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και κυρίως ο φόβος της καταψήφισης, απογειώνει τα «επιχειρήματα» στο χώρο του σουρεαλισμού.  

Ο κατά τεκμήριο αντιμνημονιακός υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, είχε δίκιο που κατήγγειλε τα μνημόνια. Έχει και τώρα δίκιο που κατηγορεί την μνημονιακή  αντιπολίτευση, γιατί ως κυβέρνηση …δεν εφάρμοσε τα μνημόνια!  «Το τραγικό λάθος στην ιστορία είναι ότι στο πλαίσιο της δειλίας που έδειξαν οι προηγούμενοι, τρέναρε η εφαρμογή των μέτρων, με αποτέλεσμα να χαθεί η δυναμική», είπε -για τότε έλεγε, που ο πολιτικός του χώρος έβριζε προδότες και προειδοποιούσε ότι αν υλοποιήσουν το μνημόνιο, τους περιμένουν οι κρεμάλες και το Γουδί!

Κατόπιν όλων αυτών, ο πιο ειλικρινής νεομνημονιακός είναι ο κυβερνητικός βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης. Αν και εξελέγη καταγγέλλοντας τα μνημόνια και την υποδούλωση στους τοκογλύφους δανειστές, δήλωσε στο έκπληκτο πάνελ του  ΣΚΑΙ ότι «και να μην υπήρχε το μνημόνιο, έπρεπε να το εφεύρουμε».

Τουλάχιστον αυτός είχε την παρρησία να μην καταγγέλλει πλέον αυτούς που το... «εφεύραν».