Συρία: Τρίτη μέρα επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Συρία: Τρίτη μέρα επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν σήμερα εδάφη που τελούσαν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, στις πόλεις Αϊάς και Μπεγκαϊλίγια, βορειοδυτικά της πόλης Ντέιρ Εζόρ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην τρίτη μέρα των ευρείας κλίμακας επιθέσεων που έχει εξαπολύει η οργάνωση και έχουν οδηγήσει στον θάνατο 300 ανθρώπων, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, δεν υπάρχει ακόμη πληροφόρηση για την τύχη των 400 και πλέον αμάχων που φέρονται να απήχθησαν το Σάββατο από τους τζιχαντιστές μετά την έφοδο που πραγματοποίησαν σε περιοχές που ήλεγχε ο συριακός στρατός. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν προβεί σε καμία αναφορά για τις απαγωγές.

Όπως ανέφερε χθες το Παρατηρητήριο, περίπου 400 άμαχοι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στην ύπαιθρο, δυτικά της πόλης, κοντά στην Ράκα.

Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ συνδέει τη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του ΙΚ, με περιοχή που ελέγχεται από την οργάνωση στο Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, ενώ η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τμήματα της πόλης μεταξύ των οποίων ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Από τις τελευταίες επιθέσεις, οι τζιχαντιστές του ΙΚ απέκτησαν τον έλεγχο των περιοχών στα νότια και στα δυτικά της Μπεγκαϊλίγια και κατέλαβαν το στρατόπεδο Σάγκα, κοντά στο Αϊάς, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Μια πηγή της συριακής κυβέρνησης δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως οι δυνάμεις του στρατού απώθησαν σειρά επιθέσεων, αλλά οι τζιχαντιστές συνεχίζουν την επιχείρησή τους.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης της Ντέιρ Εζόρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen πως η Μπεγκαϊλίγια είναι «εξαιρετικά» ασφαλής.

Την Κυριακή, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο κατοίκους της περιοχής, μετέδωσε ότι τουλάχιστον 300 άνθρωποι – ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά– έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις των τζιχαντιστών, καταγγέλλοντας "σφαγή" στη Ντέιρ Εζόρ. Αν ο απολογισμός επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους που καταγράφεται μέσα σε μια μόνο ημέρα στα πέντε χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος.

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου ενημέρωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη Άννα Μποκλέρ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις σφαγές.

"Προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε την πληροφορία επικοινωνώντας με το γραφείο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την Συρία και μας ειπώθηκε πως τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν πρόσβαση στην Ντέιρ Εζόρ. Συνεπώς δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβώσουμε την πληροφορία", δήλωσε η Μποκλέρ.

Τις πρόσφατες εβδομάδες, αεροσκάφη της κυβέρνησης έριξαν είδη πρώτης ανάγκης στα μέρη της πολιορκούμενης πόλης, με την Μόσχα να ανακοινώνει την Παρασκευή πως ρωσικά αεροσκάφη έριξαν 22 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στο μέρος της πόλης που τελεί υπό πολιορκία.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της συριακής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως απέστειλε επιστολή στα Ηνωμένη Έθνη με την οποία καταδίκασε την επίθεση. Η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, που μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις του ΙΚ με ανακοίνωση που εξέδωσε .

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ