Με υπογραφές 10 βουλευτών το αίτημα για εξεταστική Επιτροπή

Με υπογραφές 10 βουλευτών το αίτημα για εξεταστική Επιτροπή

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Το δικαίωμα σε μικρότερα κόμματα να καταθέτουν προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών αλλά και στη μειοψηφία να υπερψηφίζει στην Ολομέλεια μια πρόταση, δίνει η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία προτείνει να αλλάξει ο αριθμός των βουλευτών που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης και από 60 να είναι πλέον 10 (για δύο προτάσεις ανά κοινοβουλευτική περίοδο), ενώ την ίδια στιγμή για την έγκριση δύο προτάσεων σε μια κοινοβουλευτική περίοδο θα απαιτούνται μόλις 120 βουλευτές.

«Η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφαση της που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του ενός πέμπτου του όλου αριθμού των βουλευτών. Εντός της ίδιας κοινοβουλευτικής περιόδου μπορεί να συσταθούν ύστερα από πρόταση τουλάχιστο δέκα βουλευτών, εώς δύο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση υπερψηφιστεί από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης ξεκαθάρισε ότι «η εξεταστική επιτροπή παύει να θεωρείται μέσο δικαστικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετεξελίσσεται σ' ένα πολύτιμο εργαλείο αυστηρού κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης». «Μπορεί να προταθεί από δέκα τουλάχιστον Βουλευτές, αντί για εξήντα, άρα και από την ελάσσονα αντιπολίτευση και να ψηφιστεί από τα 2/5, δηλαδή ένα σύνολο εκατόν είκοσι Βουλευτών, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πραγματικά λειτουργούσα, πολυφωνική και ισχυρή νομοθετική εξουσία», προσέθεσε.

Να σημειωθεί ότι απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση της ΝΔ εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να τονίζει ότι έτσι ενισχύεται η δημοκρατική λειτουργία του Κοινοβουλίου.