Συνταγματική αναθεώρηση: Διάσταση απόψεων αντιπολίτευσης - κυβέρνησης

Συνταγματική αναθεώρηση: Διάσταση απόψεων αντιπολίτευσης - κυβέρνησης

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Καμία συναίνεση, αντιθέτως μεγάλες αποστάσεις χωρίζουν τις προτάσεις των εισηγητών των κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση. Ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε λόγο για εμπαιγμό από πλευράς Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την αναθεώρηση για προεκλογικές σκοπιμότητες, προκειμένου  «να αποτελέσει η ίδια αναθεώρηση ένα μηχανισμό που θα «κάψει» λόγω διαδικασιών και χρόνων τη διαδικασία». Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις για αποσύνδεση της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, καθώς επίσης και τα δημοψηφίσματα.

«Δεν μπορεί να κατατίθενται προτάσεις αποφυγής διάλυσης της Βουλής από τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας–από την παράταξη που κατάντησε θεσμικό περίγελο το Σύνταγμα και διέλυσε τη Βουλή πριν από χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με τα δημοψηφίσματα υπενθύμισε ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έκανε το «όχι», «ναι»!

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τη διάταξη για απ' ευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, διότι αυτό θα τον καταστήσει παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση για ίδρυση κρατικών πανεπιστημίων, διερωτώμενος: «Σας ικανοποιεί που σπουδάζουν στην Κύπρο χιλιάδες; Σας ικανοποιεί; Υπάρχουν πολλοί τρόποι».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Νίκος Παρασκευόπουλος απέρριψε την τροποποίηση του άρθρου 16 για τα μη κρατική πανεπιστήμια.  «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για τεχνολογικά επιτεύγματα που θα ενισχύσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των ιδιοκτητών τους και όχι για την έρευνα και γνώση», ήταν το επιχείρημά του, το οποίο προφανώς δεν έχει και ιδιαίτερη… λογική. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρείτε ρυθμίσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του. Στο σύνολό τους, οι προτάσεις αφορούν τα δικαιώματα όλων, τη χώρα γενικά, τη δημοκρατία γενικά». Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ενυπάρχουν και προτάσεις που διακινδυνεύουν ακόμη και κόστος ψήφων, προκειμένου να υπηρετηθούν διαχρονικές αξίες, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας» υποστήριξε χαρακτηριστικά. 

Στη συζήτηση, αναμένεται, μετά το μεσημέρι, να παρέμβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ σύμφωνα με την απόφαση τις Διάσκεψης των Προέδρων θα ανοίξει κατάλογος συνολικά 15 ομιλητών, αναλόγως με την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε έναν κύκλο χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση:

Διαβάστε ακόμα:

- Ξεκίνησε η συνεδρίαση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος