Συνέντευξη Τύπου Παναγιώτη Λαφαζάνη στα τοπικά μέσα της Πάτρας

Συνέντευξη Τύπου Παναγιώτη Λαφαζάνη στα τοπικά μέσα της Πάτρας

 

 Ο Παναγ. Λαφαζάνης, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, έδωσε, εν όψει της ομιλίας του στην Πάτρα, συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης της πρωτεύουσας της Αχαΐας.

 Ο Παν. Λαφαζάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε ότι ''Ουδέποτε κυβέρνηση με τόσο νωπή λαϊκή εντολή, λίγο παραπάνω από ένα μήνα, συναντά απέναντι της τόση αντίθεση, θυμό και κατακραυγή, τα οποία μέρα με τη μέρα μεγενθύνονται μέσα στην κοινωνία. Αν είχαμε τώρα εκλογές, με το λαό να γνώριζε τις συνέπειες του τρίτου μνημονίου, ο μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ θα γνώριζε συντριβή και μαζί του θα γνώριζε συντριβή όλο το πολιτικά δηλητηριώδες μνημονιακό τόξο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, κόμματα τα οποία ψήφισαν από κοινού το μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών''

 Αναφερόμενος ο Παν. Λαφαζάνης στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χαρακτήρισε ''ως ένα μεγάλο δώρο περίπου 10 δις ευρώ, το οποίο ανερυθρίαστα και κυνικά έκανε η κυβέρνηση από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Ένωση Κεντρώων, στο τραπεζικό κεφάλαιο. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι το τραπεζικό κεφάλαιο είναι πάνω και η κυβέρνηση μαζί με τα μνημονιακά κόμματα από κάτω, να ακολουθούν πειθήνια τις προσταγές των τραπεζών και των πιστωτών. Αυτή η ανακεφαλαιοποίηση, με λεφτά του πενόμενου και υπεροφορολογούμενου λαού, θα οδηγήσει και σε πλήρη, σχεδόν αφελληνισμό το τραπεζικό σύστημα και στον έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου και των διοικήσεων των τραπεζών από ξένα κερδοσκοπικά funds. Μόνη απάντηση για τις τράπεζες είναι η άμεση εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τους από μια κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να θέσει τις τράπεζες αποκλειστικά στην υπηρεσία της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας''.

 Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι ''με τις τράπεζες σε κερδοσκοπικά χέρια, οι απαράδεκτες προβλέψεις του τρίτου μνημονίου για τα κόκκινα δάνεια, θα οδηγήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και σε ακόμα μεγαλύτερο κύμα ''λουκέτων'' μικρομεσαίων επιχειρήσεων''.

 Αυτές τις ώρες ''η Ελλάδα χρειάζεται'', υπογράμμισε ο Παν. Λαφαζάνης, ''τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα για να αντιμετωπισθεί το μη βιώσιμο και απεχθές δημόσιο χρέος και το δυσβάσταχτο ασήκωτο ιδιωτικό χρέος, πρώτα απ' όλα των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων''.

 Ο Παν. Λαφαζάνης τόνισε ότι ''πρέπει να σταματήσει η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους και με όπλο αυτό, να διαπραγματευτούμε τη διαγραφή του χρέους συνολικά ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του, διεκδικώντας ταυτόχρονα, το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές επανορθώσεις, τα οποία η κυβέρνηση πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων''.

 Ταυτόχρονα, ο Παν. Λαφαζάνης επισήμανε την ανάγκη ''να προχωρήσει μια γενναία διαγραφή και ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών πρώτα απ' όλα των αδύνατων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μια νέα σεισάχθεια'', όπως τόνισε, ''η οποία είναι επείγουσα όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά και γιατί είναι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας''.

 Τέλος, ο Παναγ. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ευρώ υπογράμμισε με έμφαση ''την ανάγκη να σταματήσει η τρομοκρατία γύρω από την προοπτική του εθνικού νομίσματος και να ανοίξει μια μεγάλη υπεύθυνη συζήτηση, με επιχειρήματα και όχι αφορισμούς, σχετικά με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Μια Ελλάδα εκτός ευρωζώνης δεν συνιστά καταστροφή'', τόνισε, ''αλλά στη βάση ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος, θα ανοίξει θετικούς ελπιδοφόρους ορίζοντες διεξόδου και εθνικής ανασυγκρότησης''.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ