Συνέδριο – ορόσημο για τη Νέα Δημοκρατία

Συνέδριο – ορόσημο για τη Νέα Δημοκρατία

Ορόσημο για την επόμενη ημέρα, μετά την εκλογή της νέας ηγεσίας, αποτελεί το 10ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, που ξεκινά τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής φιλοδοξώντας να σηματοδοτήσει την οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά και τον δομικό εκσυγχρονισμό του κόμματος.

Με το Συνέδριο αυτό ολοκληρώνεται μία πορεία ανασύνταξης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκινώντας από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, έβαλε τέλος στην παρατεταμένη κρίση εσωστρέφειας που βίωσε η ΝΔ μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου 2015 και κυρίως μετά την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία, το καλοκαίρι του 2015.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου, η ΝΔ κατόρθωσε να αναστρέψει τα δεδομένα του τελευταίου έτους στο πολιτικό σκηνικό, αποκτώντας δημοσκοπικό προβάδισμα, πολιτική δυναμική, αλλά και την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να ζητά επιτακτικά πλέον εκλογές, δηλώνοντας έτοιμη η ίδια να αναλάβει τα ηνία της χώρας σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο.

Το Συνέδριο έρχεται να επισφραγίσει αυτή την πορεία ανάκαμψης, αλλά και να θέσει τις βάσεις για τα επόμενα βήματα. Το δε μήνυμα που επιδιώκει να στείλει μέσα από τις εργασίες του είναι επί της ουσίας διπλό καθώς αφορά στα του οίκου της, αλλά και στην γενικότερη πορεία της χώρας.

Σε σχέση με την ίδια τη ΝΔ, στόχος του 10ου Συνεδρίου είναι να προωθήσει ριζικές αλλαγές τόσο στις δομή όσο και στη λειτουργία της, θέτοντας τις βάσεις για την εξέλιξή της σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα. Τον στόχο αυτό φιλοδοξεί να υπηρετήσει και το νέο καταστατικό, πολύ μικρότερο σε έκταση από το υφιστάμενο και με προτεινόμενες ριζικές αλλαγές που η ηγεσία της θεωρεί ότι μπορούν να αποτελέσουν βάση για τον εκσυγχρονισμό και το πέρασμα της ΝΔ σε μία νέα εποχή.

Ταυτόχρονα όμως να δημιουργήσουν και προϋποθέσεις για  οριστική υπέρβαση παθογενειών και νοοτροπιών που μέχρι τώρα υπονόμευαν τις προοπτικές για ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία. Παθογένειες που ήρθαν και στο προσκήνιο  σε αυτή την τελική ευθεία προς το Συνέδριο, αναγκάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει σκληρές αποφάσεις σε σχέση με την ΟΝΝΕΔ προκειμένου να καταστήσει ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι εννοεί την διακήρυξή του πως δεν θα ανεχθεί "παθογένειες του χθες" και πως είναι πράγματι διατεθειμένος να δημιουργήσει μία "ΝΔ από τη αρχή".

Σε ό,τι αφορά στο πολιτικό μήνυμα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο σύνθημα "οξυγόνο για την Ελλάδα μας". "Οξυγόνο για να ξεφύγουμε από την ασφυξία που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και να τολμήσουμε και πάλι να ονειρευτούμε την Ελλάδας μας έτσι όπως τη θέλουμε", όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ εξηγώντας γιατί επελέγη να είναι το κεντρικό σύνθημα του 10ου Συνεδρίου.

Πέρα από τους πολύ υψηλούς τόνους  για τα κυβερνητικά πεπραγμένα και την εντεινόμενη επιχειρηματολογία στην οποία στηρίζει το ολοένα και πιο επιτακτικό αίτημα για απομάκρυνση της κυβέρνησης το ταχύτερο και πρόωρες εκλογές, η ηγεσία της ΝΔ φιλοδοξεί να απευθυνθεί μέσα από το Συνέδριο στην ελληνική κοινωνία για να στείλει και το μήνυμα της ύπαρξης σχεδίου από τη ΝΔ για αναστροφή της σημερινής πορείας της χώρας μέσα από την εφαρμογή ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό, που θα στηρίζεται όχι στους φόρους, αλλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό ακριβώς επιδιώκει να ενισχύσει μέσα και από την παρουσίαση, την Κυριακή το πρωί, βασικών αξόνων του κυβερνητικού της προγράμματος, υπό τον τίτλο "οι ιδέες μας λύση για την κρίση".