Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό για το νομοθετικό έργο

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό για το νομοθετικό έργο

Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου θα είναι στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο Πέμπτη στις 11.00 π.μ., στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μεταξύ άλλων πρόκειται να συζητηθούν: α) Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ'' αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους Έλληνες εκλογείς του Εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους β) Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γ) Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 και δ) Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή για την ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά πρωτίστως στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Την Παρασκευή το πρωί ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, το πρωί της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για την πορεία του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της τριμερούς -μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί- την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Νοεμβρίου 2019, για το Κυπριακό.

«Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο στις οποίες ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντα τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω, ότι στο ίδιο πνεύμα, οι δυο ηγέτες δείπνησαν χθες το βράδυ με τις συζύγους τους στο σπίτι του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Πέτσας.

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στην Κίνα

Αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην Κίνα την Παρασκευή, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής». «Άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του το μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται, ιδίως στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών, αλλά και στα logistics, στις εμπορικές μεταφορές, στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ'' ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί βέβαια και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.