Συνεδριάζει σήμερα για τους «κουκουλοφόρους» και τα επόμενα βήματα
Προανακριτική

Συνεδριάζει σήμερα για τους «κουκουλοφόρους» και τα επόμενα βήματα

Η απόφαση των προστατευόμενων μαρτύρων να αγνοήσουν την προανακριτική Επιτροπή και τελικά να μην εμφανιστούν στη ΓΑΔΑ δημιουργεί νέα δεδομένα. Η άρνηση των «κουκουλοφόρων», υπό το πρόσχημα της αποκάλυψης της ταυτότητάς τους, αναγκάζει την επιτροπή να χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη, προκειμένου να βρει την άκρη του νήματος. Αυτό αναμένεται να συμβεί σήμερα στις 10 το πρωί, κατά τη διάρκεια νέας συνεδρίασης, στην οποία έχει προσκληθεί ως μάρτυρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. 

Το σενάριο της άρσης του καθεστώτος προστασίας παραμένει στο τραπέζι δεδομένης και της θέσης που έχει εκφράσει το ΚΚΕ. Το γεγονός ότι το αποτέλεσμα ενός τέτοιου αιτήματος περνάει από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς καθιστά ενδεχομένως αδύνατη την υλοποίησή του. Και αυτό διότι ήδη η Ελένη Τουλουπάκη, έχει τοποθετηθεί με επιστολή της προς την Προανακριτική. 

Η Επιτροπή, πάντως, δεν πρόκειται να κάνει πίσω - εξάλλου το αίτημα για βίαιη προσαγωγή παραμένει ενεργό - μέχρι τελικά το Τμήμα Προστασίας των Μαρτύρων της αστυνομίας να φέρει τους «κουκουλοφόρους» προς εξέταση.  Κάτι που επιβεβαιώνει επίσημα η Αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι «αναζητούνται, με βάση εντάλματα βίαιης προσαγωγής της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Τα εργαλεία της επιτροπής, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, δεν είναι περιορισμένα και σήμερα θα τεθούν όλα επί τάπητος, ώστε με βάση τον υφιστάμενο νόμο (η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα) να έλθουν και να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, δια ζώσης και δίχως αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση με τον ίδιο τρόπο που κατέθεσαν πρόσφατα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Προέδρου Ι. Μπούγα: «Όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν. Η μη εμφάνιση των μαρτύρων ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε».

Ενώ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε οτι η συστηματική και συντονισμένη στάση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων δεν είναι ούτε άσχετη ούτε ασύνδετη με τις πρωτοβουλίες και τη στάση των «συντονιστών» τους. «Πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας και που σκοπό είχε τη σπίλωση των πολιτικών τους αντιπάλων. Ό,τι όμως και αν κάνουν, οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν», σημείωσε με νόημα. 

Πάντως η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει την εν γένει στάση της κ. Τουλαπάκη. Κυρίως ως προς το σκέλος που αφορά την μη παροχή στοιχείων που ζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Προανακριτική.