Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, με κύριο αντικείμενο την ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής της επόμενης περιόδου και το Κυπριακό.

Στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση συμμετέχουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας, η βουλευτής Μαρία Τριανταφύλλου και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, εκ μέρους της ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρέσβης επί τιμή Γιάννης Σαββαΐδης, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του Ποταμιού ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Κακλίκης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Ελευθέριος Καραγιάννης και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης και Γιώργος Κουτουλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία έκανε ρεκόρ προκλήσεων με 110 παραβιάσεις, 35 παραβάσεις, 6 εμπλοκές και 10 υπερπτήσεις.

Παράλληλα, στο φόντο των τουρκικών παραβιάσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα τσακίσουν» και «θα συντρίψουν» την Τουρκία, εάν τολμήσει να απειλήσει έστω και ελάχιστα την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, είχε καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τέλος, νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρα, είχε δηλώσει ότι «κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προστατεύσουμε τη "γαλάζια πατρίδα μας"».