Συνάντηση της Φ. Γεννηματά με την επικεφαλής του SPD Α. Νάλες στη Γερμανία

Συνάντηση της Φ. Γεννηματά με την επικεφαλής του SPD Α. Νάλες στη Γερμανία

Η κοινωνική Ευρώπη, η πρόκληση των ευρωεκλογών, αλλά και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και τη Γερμανία και η εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του Κινήματος Αλλαγής, ήταν τα βασικά θέματα κατά τη συνάντηση, που είχαν νωρίτερα σήμερα, στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, Αντρέα Νάλες και Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την ΕΡΤ μετά το τέλος της συνάντησης, η κ. Νάλες τόνισε την σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «αποφασιστικές για όλη την Ευρώπη, διότι το θέμα είναι εάν θα επιστρέψουμε στη λογική του κράτους-έθνους ή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μία κοινή Ευρώπη, για μία αλληλέγγυα κοινωνική Ευρώπη. Και εδώ γίναμε πολυ συγκεκριμένες».

«Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, κεντρικό θεμα για το SPD. Και κατά την οικονομική κρίση ζήσαμε πως έγιναν λάθη και από την συντηρητική διοίκηση εδώ στην Γερμανία. Υπό αυτήν την έννοια είναι κοινή πεποίθησή μας ότι χρειαζόμαστε έναν κοινό ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό, ότι χρειαζόμαστε μία ασφάλιση για τους ανέργους σε κοινοτικό επίπεδο, ότι χρειαζόμαστε κατώτατες συντάξεις στα διάφορα κράτη. Αυτό ήταν, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, ένα μεγάλο θέμα» υπογράμμισε η επικεφαλής του SPD.

Επίσης, ανέφερε ότι συζητήθηκε «η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία αυτήν την στιγμή είναι πολύ ταραγμένη», γεγονός που, όπως επισήμανε, «το καταλαβαίνουμε και εδώ στη Γερμανία και το παρακολουθούμε». Και εκεί πιθανόν επίκεινται σύντομα εκλογές, πρόσθεσε η κ. Νάλες και σημείωσε ότι και η ίδια ενημέρωσε την κ. Γεννηματά για την κατάσταση στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Ήταν μία πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων, την οποία έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε. Επιθυμούμε να εντατικοποιήσουμε τις επαφές μεταξύ SPD και ΠΑΣΟΚ», κατέληξε η κ. Νάλες, τονίζοντας πως το γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι είναι γυναίκες «δεν συμβαίνει συχνά στην Ευρώπη».

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η οικογένειά τους είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ»

«Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο υποψήφιός τους Φρανς Τίμερμανς γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα η οικογένειά τους είναι το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής», υποστήριξαν τα στελέχη του επικοινωνιακού επιτελείου του Κινήματος Αλλαγής.

Τα ίδια στελέχη επιβεβαίωσαν ότι η Φώφη Γεννηματά και αντιπροσωπεία του ΚΙΝΑΛ θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στη Μαδρίτη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου θα ανακοινωθεί η εκλογική διακήρυξη για τις Ευρωεκλογές. Σημείωσαν ότι δεν θα συμμετέχει ο κ. Τσίπρας, καθώς, όπως ανέφεραν, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν αντιληφθεί ότι δεν έχει σχέση ούτε με τη σοσιαλδημοκρατία ούτε με την κεντροαριστερά, όταν συνεργάζεται στην κυβέρνηση με συγκεκριμένα πρόσωπα που εκφράζουν εθνολαϊκιστικές απόψεις.

Επίσης το επικοινωνιακό επιτελείο του Κινήματος Αλλαγής επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει ομιλητής του κόμματος στην εκδήλωση για μια ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα που διοργανώνει η Λούκα Κατσέλη και στην οποία θα παραστούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν. «Οι προτάσεις της κ. Κατσέλη δεν έχουν γίνει δεκτές από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές», τονίστηκε από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ