Συνάντηση Π. Κουρουμπλή με την ΠΝΟ, με επίκεντρο τη συλλογική σύμβαση εργασίας

Συνάντηση Π. Κουρουμπλή με την ΠΝΟ, με επίκεντρο τη συλλογική σύμβαση εργασίας

Το καυτό θέμα της υπογραφής νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία, που εκκρεμεί από το 2010, όπως επίσης και αυτό των οργανικών συνθέσεων στα πληρώματα των πλοίων στις διεθνείς γραμμές, κυριάρχησαν στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι εκπρόσωποι των 13 συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτικών είπαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής της θεσμοθετημένης σύμβασης εργασίας, ενώ κατήγγειλαν ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τα ωράρια εργασίας των ναυτεργατών.

Έθεσαν επίσης το θέμα των οργανικών συνθέσεων στις διεθνείς γραμμές, τονίζοντας ότι με το νόμο 4150/13 δίνεται το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό, για τα πλοία της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν σε λιμάνια του εξωτερικού, να καθορίζει τη σύνθεση κατ εξαίρεση.

Ο ίδιος νόμος, πρόσθεσαν, εφαρμόστηκε στα πλοία αυτά και το χειμώνα, οπότε απολύεται περίπου το 50% του προσωπικού των ειδικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός άκουσε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις των ναυτεργατικών σωματείων και τους είπε ότι η συμφωνία σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας θα πρέπει να επιτευχθεί ανάμεσα στην ΠΝΟ και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Για το θέμα των ωραρίων εργασίας είπε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους και για όλα.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Αντώνης Νταλακογιώργος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών σωματείων έθεσαν στον υπουργό Ναυτιλίας το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το ναυτεργατικό κόσμο, όπως αυτό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της ανεργίας και του ΝΑΤ. Πρόσθεσε ότι ο υπουργός τους εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει νομοσχέδιο για μια σειρά θέματα που αφορούν και τα προβλήματα των ναυτικών και στο πλαίσιο αυτό θα τους ενημερώσει σχετικά με το περιεχόμενό του.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, εφοπλιστές και σωματεία, ήταν ο διάλογος που διεξήχθη στον προαύλιο χώρο του υπουργείου ανάμεσα στον πρόεδρο των Εφοπλιστών Θεόδωρο Βενιάμη και στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Σάββα Τσιμπόγλου πριν την έναρξη της τελετής παράδοσης 10 οχημάτων στο λιμενικό σώμα δωρεά της ΕΕΕ.

«Ελάτε να συζητήσουμε για τις συμβάσεις» είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ.Βενιάμης και ο Σάββας Τσιμπόγλου του απάντησε: «Αυτό δεν είναι θέμα που θα το συζητήσουμε στα όρθια -σας έχουμε στείλει ένα εξώδικο με τα αιτήματά μας και θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ