Ενεργοποιείται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ενεργοποιείται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας

Προσφυγικό, Κυπριακό και ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν στο τραπέζι της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ  Ερντογάν στην Νέα Υόρκη, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται με την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη ως προς το θέμα του Κυπριακού και να ζητά τη συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά.

Συμφωνήθηκε η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ τέθηκε και το θέμα της σχολής της Χάλκης. Σε καλό κλίμα η συνάντηση αναφέρει η ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διάρκεσε 45 λεπτά και σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά το κλίματα ήταν καλό ενώ υπήρξαν και προσωπικές αναφορές και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα.

Προσφυγικό/μεταναστευτικό, Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας τέθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει τη στήριξη της χώρας στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα τονίστηκε η στήριξη στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Ως προς το προσφυγικό- μεταναστευτικό συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Επίσης αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας. Την απαραίτητη προετοιμασία επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που, σημειωτέον, εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε εκ νέου θέματα όπως η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη ενώ αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Τέλος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων προκειμένου να οικοδομηθεί ένα καλύτερο κλίμα προς όφελος των λαών των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.