Συνάντηση J. Kerry - S. Lavrov για τη Συρία

Συνάντηση J. Kerry - S. Lavrov για τη Συρία

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν όπως είναι προγραμματισμένο, στις 25 Ιανουαρίου στην Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας S. Lavrov, μετά την συνάντηση του στη Ζυρίχη, διάρκειας τριών ωρών, με τον Αμερικανό ομόλογο του John Kerry.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ ούτε ο ίδιος, ούτε ο John Kerry έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο αναβολής των συζητήσεων.

«Είμαστε βέβαιοι» ότι οι διαπραγματεύσεις «θα ξεκινήσουν τις ερχόμενες μέρες, μέσα στον Ιανουάριο», δήλωσε ο Lavrov κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Υπάρχουν ακόμη πολλές μέρες μέχρι το τέλος του Γενάρη» και η Μόσχα δεν έχει σχέδια να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον «Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Κέρι δεν προέβη σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, άσκησε πίεση στην ρωσική πλευρά να χρησιμοποιήσει την επιρροή της προς την συριακή κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η άμεση, απρόσκοπτη και διαρκής διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους Σύρους που χρήζουν ανάγκης, ιδιαιτέρως τους κατοίκους σε περιοχές που τελούν υπό πολιορκία, όπως η πόλη Μαντάγια.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συζήτησαν «τη σημασία διατήρησης προόδου για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην συριακή κρίση», τόνισε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, πως: «Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη (σ.σ. συριακή) κρίση. Χρειαζόμαστε την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Υπάρχουν ευκαιρίες για διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, παράλληλα όμως και για συνταγματικές αναθεωρήσεις», δήλωσε ο Ζαρίφ, ενώ απευθυνόμενος στην Σαουδική Αραβία επισήμανε: «Δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Το Ιράν είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί σας. Το Ιράν δεν αποκλείει κανέναν από την περιοχή αυτή».

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην συριακή πόλη Ντέιρ Εζόρ από τις 15 Ιανουαρίου και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην περιοχή, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως από τις 30 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.000 πολίτες και 238 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

 

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα στείλει τις προσκλήσεις για τις συνομιλίες έως ότου οι μεγάλες δυνάμεις, που προωθούν την ειρηνευτική διαδικασία και στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και η Ρωσία, συμφωνήσουν στο ποιες αντιπροσωπείες των ανταρτών θα πρέπει να συμμετάσχουν. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη σύγκρουση.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι John Kerry και Lavrov συμφώνησαν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες της 25ης Ιανουαρίου με τη συμμετοχή της κυβέρνησης και οργανώσεων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να προχωρήσουν χωρίς προϋποθέσεις.

Ένα συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης που σχηματίσθηκε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αν στις συνομιλίες συμμετάσχει ένα τρίτο μέρος -- μια αναφορά στην προσπάθεια της Ρωσίας να περιλάβει στη διαδικασία και άλλες οργανώσεις.

Ο Ριάντ Χιτζάμπ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δημιουργεί εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στο Ριάντ ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί να διαπραγματευθεί την ώρα που Σύροι πεθαίνουν λόγω αποκλεισμών και βομβαρδισμών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στις συνομιλίες. Σ'' αυτά περιλαμβάνεται το όνομα του Μοχάμεντ Αλούς, πολιτικής φυσιογνωμίας της ανταρτικής οργάνωσης Τζάις αλ-Ισλάμ (Στρατός του Ισλάμ) που θεωρείται τρομοκρατική από τη Δαμασκό και τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ