7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Συναγερμός στο Μαξίμου για τη μετάλλαξη «Δ», ανοιχτή η επιστροφή της μάσκας στην Κρήτη

Συναγερμός στο Μαξίμου για τη μετάλλαξη «Δ», ανοιχτή η επιστροφή της μάσκας στην Κρήτη
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Συναγερμός έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την καταγραφή κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους «Δ» στην Κρήτη. Ήδη ο αριθμός είναι διψήφιος και η αύξηση έρχεται σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς από τη μία συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής 
περιόδου και από την άλλη με την απόφαση της κυβέρνησης να βγουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους για όλους.

Οι πληροφορίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες έφτασαν στο πρωθυπουργικό γραφείο το μεσημέρι της Πέμπτης και από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για άμεση αντίδραση.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του Σωτήρη Τσιόδρα και κυβερνητικών στελεχών με φορείς της Κρήτης.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ελεγχόμενη όμως εξετάζεται ήδη συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν στην περίπτωση που η διασπορά μεγαλώσει. 

Ένα από αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων για την Κρήτη είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Μία κίνηση που μπορεί να μην έχει ακόμα αποφασιστεί, όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει το προσεχές διάστημα.

Τα σχετικά πρωτόκολλα προετοιμάζονται, κάτι που σημαίνει ότι εάν απαιτηθεί  μάσκες θα ξαναφορέσουν κάτοικοι περιοχών, στις οποίες  τα μεταλλαγμένα στελέχη θα κάνουν εμφανή την παρουσία τους. 

Ο προβληματισμός που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αποτυπώθηκε και στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να συμπεριλάβει σε αυτή, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, έκκληση για άμεσο εμβολιασμών όλων όσοι δεν το έχουν ακόμα πράξει. 

«Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά. Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» τόνισε χαρακτηριστικά από τη βελγική πρωτεύουσα ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση επιθυμούν να κινηθούν γρήγορα, επιθυμώντας να προλάβουν τα χειρότερα. Ειδικά στην Κρήτη που προσπαθεί να κάνει το come back στον τουρισμό.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μοναδική οδός προστασίας είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού γι' αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν με όλους τους τρόπους στο να παρακινήσουν και τους πιο δύσπιστους να εμβολιαστούν. 

Η επιχείρηση «Ελευθερία» άλλωστε έχει εισέλθει πλέον στην τρίτη φάση. Αυτή την περίοδο  οι πολίτες μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για να λάβουν οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ακόμη και την επόμενη μέρα. 

Στην Αττική, όπου είχε διαπιστωθεί η μεγαλύτερη πίεση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κάποιος μπορεί πλέον να εμβολιαστεί με το Pfizer/BioNTech σε βάθος περίπου οκτώ ημερών ή με εμβόλιο της Μοderna για την επόμενη μέρα. Παράλληλα μέχρι τα μέσα Ιουλίου αναμένεται «στον αέρα» και η σχετική  διαφημιστική καμπάνια.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν - Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα

Ηλ. Μόσιαλος: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους ανεμβολίαστους

Α. Γραβάνης: Το 95% των βαριά νοσούντων και θανάτων θα είναι ανεμβολίαστοι