Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για Πρέσπες Μητσοτάκης και Μέρκελ - H αναφορά στον Κουφοντίνα

Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για Πρέσπες Μητσοτάκης και Μέρκελ - H αναφορά στον Κουφοντίνα

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Παρά τις διάφορες Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα εξέφραζε την έντονη αποδοκιμασία της στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «όχι» της ΝΔ στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, το κλίμα στο τετ α τετ των δύο στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία κάθε άλλο παρά εχθρικό ήταν για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του liberal.gr όταν η συζήτηση έφτασε στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρέσπων Κυριάκος Μητσοτάκης και Άνγκελα Μέρκελ έμειναν σταθεροί στις διαφορετικές απόψεις τους και απλώς συμφώνησαν....ότι διαφωνούν.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην κυρία Μέρκελ για μία ακόμα φορά ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην συμφωνία, αναλύοντας όχι μόνο τους λόγους για τους οποίους η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν την αποδέχεται αλλά και γιατί η συμφωνία από μόνη της μπορεί να πυροδοτήσει σοβαρά προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που αποδίδεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχοντας ως βασική διαχωριστική γραμμή τα διαφορετικά εθνικά συμφέροντα που εκπροσωπούν οι δυο τους: Όπως εγώ μάλλον δε θα μπορέσω να μεταβάλλω τη δική σας άποψη για την συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και εσείς όπως είπατε χθες (στο Μέγαρο Μαξίμου) δεν μπορείτε να μεταβάλλετε τη δική μου, γιατί εγώ προτάσσω το συμφέρον της Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες καμία συζήτηση για την σύνδεση του ονοματολογικού με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν έγινε.

Από εκεί και πέρα Μητσοτάκης Μέρκελ συμφώνησαν ότι συμφωνούν στο πεδίο της οικονομίας. Εκεί ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του περί αναγκαιότητας μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που σήμερα βρίσκονται στο 3,5%, αναλύοντας το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Ο κ.Μητσοτάκης φέρεται να είπε ως αυτονόητο ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας αλλά κατέστησε σαφές ότι αφού εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι η δέσμευση για 3,5% (πλεόνασμα) υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας και ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί από κοινού με τους εταίρους προς τα κάτω.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της δικαιοσύνης, αλλά και το γεγονός πως οι Ευρωπαίοι εταίροι σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν τα «στραβά μάτια» σε κυβερνητικές επιλογές, που κάνουν κακό στην πορεία ανάκαμψης της χώρας. Ενδεικτική είναι η αναφορά στη δημόσια δήλωση του προέδρου της ΝΔ αμέσως μετά.

«Μιλήσαμε για την ελληνική οικονομία, τα προβλήματα της οποίας κάποιοι στις Βρυξέλλες επιμένουν να εξωραΐζουν για λόγους πρόσκαιρων εντυπώσεων» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση Μητσοτάκη Μέρκελ έφτασε και στην παροχή συχνών αδειών στο μέλος της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα. Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να δείξω ανοχή στην ανομία φέρεται να είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άνγκελα Μέρκελ, αποτυπώνοντας το στίγμα των κινήσεων του στο συγκεκριμένο ζήτημα.